Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Gimnastički klub Zaprešić

"Oldschool_Gym" – rekreacijom do kvalitetnijeg života starijih građana

Projekt predstavlja inovativan pristup spajanja sportske aktivnosti i skrbi za starije osobe
Foto: Zaprešić
Novi projekt Gimnastičkog kluba koji će se provoditi osamnaest mjeseci, vrijedan 60.000 eura

Gimnastički klub Zaprešić kreator je i nositelj inovativnog projekta pod nazivom "Oldschool_Gym" kojem je glavna misija donošenje rekreativne gimnastike u živote starijih osoba, s fokusom na domove za starije. Projekt koji će se provoditi tijekom 18 mjeseci vrijedan je 60.000 eura, a sredstva su osigurana kroz europski program Erasmus+. Partneri na projektu su Gimnastički klub Soko Niš, Gimnastički klub Pregrada i Partizan Vič, a cilj je implementacijom rekreativne gimnastike unaprijediti kvalitetu života starijih osoba smještenih u domovima.

– Kroz ovaj će se program stvoriti i elektronički priručnik koji će sadržavati specifičnosti gimnastike prilagođene starijoj populaciji, a koji će biti dragocjen alat za implementaciju programa vježbanja u domovima za starije te tako osigurati kontinuitet i kvalitetu aktivnosti i nakon završetka projekta. Stoga je jedan od ključnih ciljeva "Oldschool_Gym" projekta edukacija osoblja u domovima koje će kroz različite edukativne programe i radionice biti osposobljeno za vođenje gimnastičkih aktivnosti prilagođenih potrebama starijih osoba – objašnjavaju organizatori. Projekt, napominju, predstavlja inovativan pristup spajanja sportske aktivnosti i skrbi za starije osobe. Uz aktivno uključivanje sva četiri partnera, ova inicijativa donosi novi smisao u živote starijih osoba, pružajući im priliku za održavanje zdravog načina života i poboljšanje kvalitete njihovog svakodnevnog života putem tjelesne aktivnosti.

– Ovakav pristup nije samo od lokalnog značaja, već ima potencijal postati model za implementaciju širom regije pronoseći dobrobiti sportskih aktivnosti među starijom populacijom – navodi se u opisu projekta namijenjenog osobama starije životne dobi koje se žele baviti rekreativnom gimnastikom. 

Još 1998. godine na inicijativu Grada Zaprešića osnovan je tadašnji Centar za mladež s ciljem organiziranja različitih aktivnosti koje bi djeci i mladima omogućile kvalitetno provođenje slobodnog vremena Zaprešić Četvrt stoljeća CeZaM-a koji je okupio stotine volontera s tisućama sati rada Od 2. prosinca do 7. siječnja svaki će dan biti otvorene ugostiteljske kućice i prigodna prodaja Zaprešić dariva svoje najmlađe stanovnike i umirovljenike Sve je spremno za najslađu gradsku manifestaciju – Advent U 2022. godini više od tisuću kuna po stanovniku za vrtiće je izdvojilo 60 gradova, a među deset najbolje rangiranih je i Grad Zaprešić koji je izdvojio 1681,31 kuna po stanovniku Program predškolskog odgoja u Zaprešiću odvijao se u 42 skupine "Mlade obitelji prepoznaju nas kao grad poželjan za život"