Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Svaki mjesec ulovi se više od deset lutalica

Za udomljavanje psa iz skloništa Grad plaća tisuću kuna

Foto: Robert Mihaljević
Grad već godinama subvencionira i mikročipiranje pasa na svojem području

Koprivnica će subvencionirati udomljavanje napuštenih pasa iz azila Ottova kućica s tisuću kuna po psu. Pojedinac može dobiti subvenciju za najviše tri psa godišnje, odnosno 3000 kuna.

Uoči velike proslave Dana grada Koprivnice Pavlu Gažiju nagrada za životno djelo, Grad časti koncertom Petra Graše

Grad već godinama subvencionira i mikročipiranje pasa na svojem području. No, bez obzira na te i druge mjere, svaki se mjesec ulovi više od deset napuštenih pasa kojima se ne može utvrditi vlasnik.

“Grad je dužan brinuti o takvim psima, odnosno snositi troškove hvatanja i njihov smještaj, zbrinjavanje i veterinarsku skrb, koji su veliki. S obzirom na to da je na području cijele županije trenutno jedino sklonište za životinje Ottova kućica u kojem je velik broj pasa, udomljavanje je jako sporo”, tumače u Gradskoj upravi. Subvencioniranjem od tisuću kuna po psu “smanjio bi se broj pasa u skloništu za životinje, a građanima bi novac pomogao u pokrivanje početnih troškove”.

No udruge koje skrbe o napuštenim životinjama protive se takvom modelu i tvrde kako će to dovesti do većeg stradavanja pasa jer mnoge ljude interesira samo novac. Osim toga, kažu, pitanje je u kakvim će uvjetima biti tako udomljeni ljubimci.

U Gradu odgovaraju kako će svaki udomitelj prema ugovoru omogućiti komunalnom redarstvu da iduće tri godine provjerava u kakvim je uvjetima životinja.

napunjena novim slikovnicama Koprivničke Knjigokantice opet u funkciji

“Ako se utvrdi da se udomitelj nije pridržavao postavljenih uvjeta, Grad ima pravo tražiti povrat novca”, zaključuju.