Izbornik
Naslovnica Gradovi
Radionice, paint & wine, predstave, koncerti...

Za vikend start Ljeta u Samoboru i Festivala greblice u Rudama

ZA SVAKOG PONEŠTO Najmlađe će razveseliti Dan pripovijedanja i dječje predstave i animirani filmovi, one malo starije druženje uz stolni nogomet, badminton i društvene igre
1/5
Foto: Grad Samobor
Od 30. lipnja do 9. srpnja u parku muzeja održava se bogat glazbeno-kreativni program, a za vikend je u Rudama i Festival Rudarske greblice, sviraju Cinkuši

Šarmantni zeleni park kod Samoborskog muzeja ponovno će biti domaćin glazbenog i kreativnog festivala "Ljeto u Samoboru" koji će se održati od 30. lipnja do 9. srpnja.

Ping-pong i gigantski baloni
Posjetitelje očekuje niz kreativnih i edukativnih radionica, od izrade lutaka Iliraca, izrade tradicionalnog bilikuma, paint & wine slikarske radionice do izrade i ukrašavanja minijaturnih košara. One najmlađe posebno će razveseliti Dan pripovijedanja "Osvoji me pričom", izvedba dječje predstave "Ivica i Marica" zagrebačke Scene IBM kao i kreativne ljetne DIY radionice, igranje društvene igre Cmoljac XXL te prikazivanje animiranog filma "Neustrašiva njuška".

Centar za mlade Bunker pridružit će se Ljetu u Samoboru s ChillOut zonom u sklopu koje donosi druženje uz stolni nogomet, badminton i društvene igre, kao i priliku za izradu gigantskih balona. Na samom otvorenju 30. lipnja, nastupit će Natali Dizdar, a u ljetnom ritmu 1. srpnja nastavit će Detour.

Koncertni program 2. srpnja obogatit će Zdenka Kovačiček. Tijekom tjedna večernji sati biti rezervirani za DJ program. U petak pak 7. srpnja na pozornicu festivala stiže slovenski kantautor, pjesnik i pisac, miljenik domaće publike – Zoran Predin, dok će u subotu 8. srpnja riječke rock-snage predstaviti Jonathan.

Festival kraju privodi energični Žiga & Žiga Žaga Band, koji će nastupiti u nedjelju, 9. srpnja. Ulaz na festival je slobodan, a svi koncerti započet će u 21 sat. Detaljan program dostupan je web-stranici grada Samobora. Organizator festivala je Turistička zajednica grada Samobora uz podršku Grada Samobora. Suorganizatori su Pučko otvoreno učilište Samobor, Samoborski muzej, Gradska knjižnica Samobor i Komunalac Samobor.

Prvi vikend u srpnju posjetite 37. Dane rudarske greblice, manifestaciju posvećena slavnom kolaču koja i ove godine nudi niz zanimljivih događanja u Rudama, a za organizaciju se pobrinulo Kulturno-umjetničko društvo Oštrc. Program počinje u subotu 1. srpnja biciklijadom "Biciklom na greblicu". Polazak je u 14 sati ispred Samoborskog muzeja prema Rudniku sveta Barbara. Kotizacija koja iznosi deset eura uključuje: majicu, "delac" greblice i obilazak Rudnika. Na prostoru ispred Rudnika od 15 do 19 sati održat će se Gastro susreti, a jela će pripremati predstavnici počasnih narodnih gardi. Posjetitelji će moći kušati jela te sudjelovati u natjecanju u izradi greblice i nagradnim igrama. U večernjim satima od 21 sat koncerte će održati Vokalni etno ansambl Čipkice te poznati etno sastav Cinkuši.

Izbor za najbolju greblicu
U nedjelju, 2. srpnja ispred Rudnika sveta Barbara, od 11 do 17 sati, održat će se "Dječja greblica" uz radionice kao što su izrada rudarske greblice i košića, kovačnice, potrage za blagom, vatrogasne i druge igre, a Cirkultura će izvesti predstavu za djecu SadĆu i Budem. Na rukometnom igralištu održat će se Folklorni susreti s početkom u 18 sati, a uvod u susrete bit će nastup Tamburaškog sastava KUD-a Licitar. U susretima će sudjelovati KUD "Ivan Mažuranić" Karlovac, KUD "Lipa" Slavetić, KUD "Delovi", KUD "Bratinečko srce" Bratinec, Etno klub "Zagreb", DKD "Svoboda" Senovo i domaćini KUD Oštrc. U 20 sati održat će se koncert grupe "Loco" i tombola. I ove će se godine održati izbor za najbolju greblicu, a svi koji žele sudjelovati trebaju između 17:30 i 18:30 sati donijeti greblicu od sira i zelenja u protvanu na rukometno igralište. Proglašenje najbolje greblice bit će oko 20 sati.

U OBITELJI Kos peta generacija njeguje vinsku tradiciju, od ranih 90-ih godina potpuno su se posvetili vinarstvu Preuređenje i izgradnja modernog proizvodnog pogona Važna je tradicija, ali inovacije i investicije su ključ uspjeha NATJECATELJI Bačvatlona guranjem bačve uz zmajevački surduk otvorili su vinsku cestu Vinatlona na kojoj su brojne posjetitelje čekala najbolja baranjska vina Vrhunska eno i gastro manifestacija Vinatlon 2023. – rekordan broj posjetitelja na festivalu vina RASLE CIJENE MATERIJALA Najveće povećanje odnosi se na Odjel za komunalne djelatnosti za održavanje prometnica Rast cijena na tržištu Drugim rebalansom gradski proračun "deblji" za 12 milijuna eura