Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Grad Zaprešić financirat će nabavu vozila za hitnu medicinsku pomoć

Za zdravstveni nadstandard i veću dostupnost usluga 177.000 eura

ISPOSTAVA ZAPREŠIĆ Zavoda za hitnu medicinu pokriva veliki teren i ima puno intervencija, 4519 na terenu, 2427 u ambulanti i 16.944 sanitetska prijevoza u 2023. godini
1/2
Foto: Zaprešić
Ministarstvo zdravstva donijelo je izmjenu Mreže hitne medicine i sanitetskog prijevoza prema kojoj je zaprešićkoj ispostavi ZHM-a dodijeljeno deset T1 timova

Za unapređenje učinkovitosti i dostupnosti zdravstvenih usluga Grad Zaprešić je u ovogodišnjem proračunu osigurao sredstva u ukupnom iznosu od 177.300 eura. Dobra vijest je, napominju u Gradu, da je Ministarstvo zdravstva donijelo dugoočekivanu izmjenu Mreže hitne medicine i sanitetskog prijevoza prema kojoj je zaprešićkoj ispostavi Zavoda za hitnu medicinu dodijeljeno deset T1 timova.

Nova vozila

Naime, dugi niz godina Mrežom je bilo predviđeno tek pet timova, pa su dodatnih pet financirali Grad Zaprešić, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije i Zagrebačka županija da bi građanima u svakoj smjeni na raspolaganju bila dva tima. Kako će odsad svi timovi biti financirani iz državnog proračuna, Grad Zaprešić će ove godine, a s ciljem daljnjeg unapređenja javnih usluga u zdravstvu, sredstva u iznosu od 80.000 eura donirati za nabavu novog vozila hitne medicinske pomoći zaprešićkoj ispostavi Zavoda za hitnu medicinu, pojašnjavaju.

Foto: Zaprešić

– Budući da ispostava Zaprešić pokriva veliki teren i imamo puno intervencija, 4519 na terenu, 2427 u ambulanti i 16.944 sanitetska prijevoza u 2023. godini, vozila nam se brzo "troše". Ove godine namjeravamo za ispostavu Zaprešić nabaviti tri nova vozila, i to jedno za sanitetski prijevoz i dva za hitnu medicinsku pomoć od kojih će nam jedno financirati Grad Zaprešić. S novim vozilima moći ćemo kvalitetnije pružati naše usluge, a pacijentima bi se trebala poboljšati udobnost prijevoza – rekao je Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije koji je zahvalio Gradu Zaprešiću što je prepoznao važnost ulaganja u hitnu medicinu. Uz deset T1 timova, zaprešićka Ispostava imati i jedan tim sanitetskog prijevoza više nego dosad. - T1 tim u sastavu ima doktora medicine, medicinsku sestru/tehničara i vozača, a tim sanitetskog prijevoza čine medicinska sestra/tehničar i vozač - pojasnio je Gajnik.

Za zaštitu građana

Kako bi osigurao uvjete za što obuhvatniju zdravstvenu skrb u lokalnoj zajednici, Grad će s 6000 eura godišnje sufinancirati i troškove rada internističke ordinacije u okviru Doma zdravlja Zagrebačke županije, u Zdravstvenom objektu Zaprešić - Sjever. Uz to, 50.000 eura osigurano je za opremanje EKG uređajem, defibrilatorom, holterom EKG sustava, spirometrom, UZV uređajem i ergometrom. U proračunu je predviđeno i 41.300 eura za sufinanciranje 24-satnog dežurstva ljekarne u sklopu Doma zdravlja u centru.

– Iako zdravstveni sustav nije u nadležnosti Grada, uvijek ćemo stati uz svoje sugrađane i poduzeti sve što je u našoj moći kako bi se osjećali sigurno i zaštićeno. Stoga redovito ulažemo sredstva u tzv. zdravstveni nadstandard sa željom da unaprijedimo zdravstvene usluge, jer zdravlje nema cijenu – rekao je gradonačelnik Željko Turk.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović potpisali su ugovor Sklopili ugovor Županija će pomoći projekte Hrvatskog nacionalnog vijeća Količina geotermalne energije gotovo je neiscrpna, a koristiti se može u rehabilitacijske svrhe u toplicama, za grijanje prostora i za proizvodnju električne energije Nova tehnička studija pokazala velike mogućnosti Istražuje se geotermalni potencijal Samobora i okolice U BRUXELLESU je prošli tjedan održana i deseta Festa sv. Vlaha, a organizirali su je ogranak Matice hrvatske u Bruxellesu i Dubrovačko-neretvanska županija Okrugli stol na inicijativu Dubrovačko-neretvanske županije "Dubrovnik nikada nije bio srpski, a Bošković nije bio Srbin!"