Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
ZAPREŠIĆ

Za zdravstveni nadstandard više od 193.000 eura

Foto: Zaprešić
Novac je namijenjen financiranju rada dodatnog T1 tima hitne službe, internističke ordinacije u Domu zdravlja i dežurstva ljekarne

Kako bi povećao dostupnost i unaprijedio zdravstvene usluge, Grad Zaprešić je u proračunu osigurao 193.626 eura za financiranje rada dodatnog T1 tima hitne medicinske službe, internističke ordinacije u sklopu Doma zdravlja i 24–satnog dežurstva ljekarne.

Kvalitetnija usluga

Kako je priopćeno, T1 tim hitne pomoći čine liječnik, medicinska sestra ili tehničar i vozač, a ugovor o njegovu financiranju u iznosu od 103.400 eura potpisali su gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik koji je pojasnio da je Mrežom hitne medicine, koju donosi Ministarstvo zdravstva, Zaprešiću dodijeljeno tek pet T1 timova, što nikako nije dovoljno za tako veliko područje.

– Kako radimo 24 sata dnevno te pokrivamo i područje okolnih sedam općina, što je oko 60 tisuća stanovnika, jasno je da ovaj broj timova ne bi bio ni približno dostatan. Uz pomoć sredstava Grada Zaprešića, Zagrebačke županije i dijelom Zavoda za hitnu medicinu, pojačana je dostupnost i poboljšana kvaliteta rada hitne medicinske pomoći jer je omogućen rad deset T1 timova, što znači da su u svakoj smjeni na raspolaganju po dva tima s liječnicima. Zahvaljujem gradonačelniku i Gradu što prepoznaju potrebu i važnost da budemo našim građanima brže i kvalitetnije na usluzi – naglasio je Gajnik. Grad Zaprešić će vlastitim proračunskim sredstvima sufinancirati i troškove rada internističke ordinacije godišnjim iznosom od 6000 eura, o čemu je potpisan ugovor s Domom zdravlja Zagrebačke županije.

– Uz već organizirane internističke ambulante u Samoboru i Velikoj Gorici, želimo nastaviti i rad u Zaprešiću, a s obzirom na broj stanovnika koji gravitira zaprešićkoj ispostavi, vrlo je važno organizirati kvalitetnu dostupnost zdravstvene zaštite kako stanovnici i zaslužuju – rekao je ravnatelj Većeslav Bergman.

Skrenuo je pozornost i na problem nedostatka liječnika obiteljske medicine te pojasnio kako trenutno Dom zdravlja Zagrebačke županije na specijalizaciji ima gotovo 80 mladih liječnika, među kojima je osam budućih internista kardiologa koji će biti raspoređeni u svim ispostavama Zagrebačke županije.

Dežurstvo ljekarne

Grad će s 84.226 eura financirati i 24-satno dežurstvo ljekarne koja svoju djelatnost obavlja u sklopu zaprešićke ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije.

– U zdravstveni nadstandard redovito ulažemo sredstva sa željom da unaprijedimo zdravstvene usluge jer zdravlje nema cijenu. Očito je da su nužne temeljite promjene cjelokupnog sustava koji, nažalost, nije u nadležnosti Grada, no uvijek ćemo stati uz svoje sugrađane i poduzeti sve što je u našoj moći kako bi se osjećali sigurno i zaštićeno – istaknuo je gradonačelnik Željko Turk.

rukomet Memorijal Međunarodni rukometni turnir s humanitarnim karakterom Zaprešić ZAPREŠIĆ Digitalizacija gradske uprave u korist građana Zaprešića Novi dvori Zaprešić Valentinovo 2023. u Zaprešiću Besplatno “drive in” kino na parkiralištu Novih dvora