Izbornik
Naslovnica Gradovi Slatina
Konstituirano Gradsko vijeće Grada Slatine

“Zaboravimo na politike i zajedno pomozimo svome gradu”

1/2
Foto: Grad Slatina
Nadam se da nećemo morati na nove izbore, ali i za to smo spremni, istaknuo je dogradonačelnik Ilija Nikolić

Postignutim sporazumom vijećnika Domovinskog pokreta, Fokusa i SDP-a sastavljena je većina u Gradskom vijeću Slatine od osam vijećnika, dok će koalicija HDZ-HSLS sa svojih sedam mandata ostati u oporbi. Na nedavnoj konstituirajućoj sjednici za predsjednika Gradskog vijeća Grada Slatine izabran je Damir Jakšić iz Domovinskog pokreta, iz kojega dolazi i dopredsjednica Tamara Palčić.

“Probni rad”

Vijećnici su potom izabrali predsjednike i članove odbora. Za predsjednicu Odbora za Statut i druge opće akte izabrana je Snježana Žilavi, novi predsjednik Odbora za financije i Proračun je Dario Vrbaslija, dok će Odborom za prostorno uređenje, komunalno-stambene djelatnosti i zaštitu okoliša predsjedati Dragan Jovanić. Nova predsjednica Odbora za društvene djelatnosti je Nikolina 
Tomić, a čelnik Odbora za utvrđivanje prijedloga javnih priznanja je, po položaju, gradonačelnik Denis Ostrošić.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Grada Slatine u novom sazivu čine vijećnici iz redova HDZ-HSLS Igor Fazekaš, Ivica Pavin, Marija Majer, Tomo Tomić, Ivana Škrlec, Ivona Balić i Jovana Prpić. Iz DP-a vijećnici su Damir Jakšić, Nikolina Tomić, Tamara Palčić i Snježana Žilavi. Fokus ima dva mandata, a vijećnici su Dario Vrbaslija i Martina Tepeš, dok su SDP-ove vijećnice Sanja Mrzljak 
Jovanić i Ksenija Plantak.

U ime SDP-a, Ksenija Plantak istaknula je kako “nije najbolje vrijeme za inzistiranje na onome što ih je smetalo u prošlome mandatu”, te su se zajedno s Domovinskim pokretom i Fokusom odlučili na tri mjeseca probnog  rada s “džentlmenskim” dogovorom da se neke stvari promijene u radu Gradske uprave i gradskih tvrtki, s čim su se složili, kako je rekla, svi predsjednici stranaka s obzirom na to da slijedi razdoblje korištenja europskih fondova i Nacionalnog programa otpornosti i oporavka.

Foto: Grad Slatina

– Vidimo li da se stvari ne mijenjaju, mi ćemo vrlo brzo biti isto konstruktivna oporba, no u ovom trenutku nećemo biti kamen razdora i kočenja – istaknula je Ksenija Plantak.

Programska shema

Zadovoljan je postignutim dogovorom Ilija Nikolić iz DP-a, koji je s vijećnicima Fokusa i SDP-a sklopio programsku shemu u trajanju od tri do pet mjeseci.

– Nadam se da ćemo biti konstruktivni sve četiri godine mandata te pozivam sve vijećnike da zaboravimo na politike i zajedničkim radom pomognemo svome gradu. Nadam se da nećemo  morati na nove izbore, ali i za to smo spremni – istaknuo je Nikolić.

Dario Vrbaslija poručio je da je njihova ideja bila jedinstveno Gradsko vijeće koje bi povezalo i lijeve i desne opcije s Fokusom u 
centru, te su na prvoj konstituirajućoj sjednici išli s prijedlozima da se podrže kandidati za predsjednika Gradskog vijeća iz stranaka s manjim brojem mandata, što nije naišlo na pozitivan odjek.

– Bez obzira na to, mi ćemo biti korektiv ovog saziva Gradskog vijeća te ćemo pokušati na pozitivan način sudjelovati i djelovati – podcrtao je Vrbaslija.

U ime koalicije HDZ-HSLS Igor Fazekaš naglasio je da svjedoče novom političkom eksperimentu, a oni će biti konstruktivna i 
kritična oporba.

– Iskreno se nadam da ćemo svi zajedno raditi za boljitak Slatine, bez obzira na nedosljednosti pojedinih gradskih vijećnika, no vidjet ćemo kako će ova koalicija završiti – rekao je Fazekaš.