Izbornik
Naslovnica Gradovi
Na terenu je bilo više od 50 vatrogasaca

Zahvaljujući brzoj reakciji, Samobor je uspješno obranjen od poplava

Situacija je najozbiljnija bila u blizini naselja Medsave i Grdanjci, gdje se uz pomoć vatrogasaca, volontera te mehanizacije i djelatnika Komunalca i Odvodnje Samobor krenulo u postavljanje zečjih nasipa
Foto: Grad Samobor
Civilna zaštita pokazala je spremnost, a njezini su djelatnici na terenu proveli noć na 5. kolovoza te gradnjom zečjih nasipa i požrtvovnim angažmanom spasili područje od izlijevanja Save i njezinih pritoka

Početkom kolovoza susjednu su Sloveniju snašle strašne poplave, a situacija se reflektirala na vodostaje naših rijeka, posebice u pograničnom području. Srećom, situacija je angažmanom svih snaga na terenu te smirivanjem vremenskih prilika završila bez većih posljedica te nije došlo do ozbiljne ugroze imovine i opasnosti za život građana.

Vatrogasci, DVD-i, volonteri...
U ovoj se izvanrednoj situaciji testirala spremnost Civilne zaštite grada Samobora u praksi. Kada su najavljene obilne kiše i dolazak vodenog vala iz Slovenije na područje Samobora, samoborski Stožer civilne zaštite proveo je noć na 5. kolovoza u pripravnosti na lokacijama mogućih poplava zbog porasta vodostaja rijeke Save te mogućnosti porasta vodostaja rijeke Bregančice u Medsavama i Grdanjcima. U pripravnosti su bile i vatrogasne snage grada Samobora i to JVP grada Samobora, DVD Samobor, DVD Bregana, DVD Klokočevec, DVD Rude, DVD Galgovo, DVD Grdanjci, DVD Molvice, DVD Pavučnjak, DVD Bobovica, DVD Vrbovec DVD Veliki Lipovec i DVD Otok.

U večernjim satima 4. kolovoza aktiviran je Stožer civilne zaštite na čelu sa zamjenikom gradonačelnice Petrom Burićem. Uz pomoć vatrogasaca, volontera, kao i mehanizacije i djelatnika Komunalca i Odvodnje Samobor krenulo se u postavljanje zečjih nasipa u Medsavama i Grdanjcima. Na terenu je bilo više od 50 vatrogasaca s 8 vatrogasnih vozila. Izvanredne aktivnosti obrane od poplave završile su tek u ranim jutarnjim satima.

U Medsavama su uz pripadnike JVP-a grada Samobora bili i članovi DVD-ova Samobor, Vrbovec, Otok, Klokočevec, Bregana, Bobovica i Veliki Lipovec. Na dislokaciju u Svetu Nedelju poslani su DVD Molvice, DVD Petkov Breg, DVD Pavučnjak i DVD Veliki Lipovec s 21 vatrogascem. U Grdanjcima su pripadnici DVD-a Grdanjci napunili vreće s pijeskom, no stanje na terenu srećom bilo je takvo da se za njihovo postavljanje nije ukazala potreba.

Cijelu noć na terenu
Idućeg dana postavljene su dodatne vreće kako bi se formirao drugi red zečjeg nasipa s obzirom na to da je situacija na području Medsava i dalje bila vrlo ozbiljna. Na teren je stigao i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković koji je s gradskim čelnicima obišao ugrožena područja. Žurne službe kao i članovi Stožera civilne zaštite Samobora i Svete Nedelje stalno su bili na terenu. Noć je bila radna za samoborske vatrogasce i ostale službe koje su do 2 poslije ponoći sudjelovale u postavljanju zečjeg nasipa na dijelu gdje je postojala mogućnost prodora vode, odnosno pucanja nasipa. Angažmanom svih snaga uspješno je obranjeno područje Medsava i Strmca. Gradonačelnica Petra Škrobot te njezin zamjenik Petar Burić, ujedno načelnik Stožera civilne zaštite, s njima su proveli noć na terenu.

– Najveći izazov bilo je potencijalno oštećenje nasipa koje je trebalo sanirati te ovim putem želim zahvaliti i kolegama iz Svete Nedelje jer smo zajedničkom akcijom i s više od 300 ljudi uspjeli spriječiti prodor rijeke Save – poručio je načelnik samoborskog Stožera civilne zaštite Petar Burić.

Borac cup kneževi vinogradi Turnir mladih sastava Dinama, Hajduka, Sarajeva, Olimpije... Petrinja Dan grada Petrinje Svečana sjednica povodom obilježavanja Dana grada Pripremni radovi već su počeli, a ovih dana kreće rekonstrukcija i adaptacija Virovitičko-podravska županija Rekonstrukcija rodilišta da bi majke i djeca imali bolje uvjete