Izbornik
Naslovnica Gradovi
Konstituirano Dječje gradsko vijeće Popovače

Zalagat ćemo se za prava i uvažavanje mišljenja djece

1/2
Foto: Grad Popovača
Izabran prvi saziv popovačkog Dječjeg gradskog vijeća. Grad Popovača provodi niz aktivnosti kako bi ostvario status Grada prijatelja djece

Grad Popovača provodi niz aktivnosti kako bi ostvario status Grada prijatelja djece. Jedna od njih je i konstituiranje Dječjeg gradskog vijeća, na čijoj je prvoj sjednici proveden i izbor dječjeg gradonačelnika i zamjenika. Dječje gradsko vijeće čini po šest učenika dviju osnovnih škola na području Grada Popovače, OŠ Popovača i OŠ Zorke Sever, a oni su inače predsjednici šestih i sedmih razreda.

Na sjednici je za dječju gradonačelnicu Popovače izabrana Lora Križanić, učenica 7. a razreda OŠ Popovača, a za njezina zamjenika Leon Miša, učenik 6. b razreda OŠ Zorke Sever.

Davati savijete i primjedbe
Uz njih, prvi saziv popovačkog Dječjeg gradskog vijeća čine Roko Arnautović, Leticija Ilijaš, Tara Pokas, Dorotea Andlar i Lorena Burić iz OŠ Popovača te Tea Hegeduš, Lovro Orlovski, Vito Del Ponte, Ivano Brlek i Marko Peštaj iz OŠ Zorke Sever.
– Odlična sam učenica i jako dobar prijatelj i savjetnik. Treniram za ženski nogometni klub “Moslavac”. U budućnosti se vidim kao liječnica jer mi je to san odmalena. Ovdje sam kako bih se u svom mandatu u sljedeće dvije godine zalagala za prava i uvažavanja mišljenja učenika i druge djece. Smatram da bi svi trebali imati ista prava i mogućnosti bez obzira na njihovu nacionalnost, boju kože ili vjeru – rekla je Lora Križanić.

Grad Popovača uključio se u akciju Gradovi i općine prijatelji djece 2021. godine, istaknuo je gradonačelnik Josip Mišković.

– Inicijativa za uključivanje u akciju Grad prijatelj djece nastala je još kada smo dobili status grada. Ispunili smo čitav niz zahtjeva do sada, a što prije svega potvrđuje velik broj sadržaja namijenjenih djeci čije su nam potrebe na prvom mjestu pri kreiranju planova naših aktivnosti i ulaganja. Budući da se na području Grada Popovače već provodi niz programa usmjerenih na prava i potrebe djece, kao aktivni sudionik društvenih inicijativa smatram da ova sredina svakako zaslužuje nositi naziv Grad prijatelj djece. Meni je zaista drago što će se ovim korakom, osnivanjem Dječjeg gradskog vijeća, i javno čuti glas naše djece koja će nam neposredno dati svoje savjete i primjedbe. Red je da ih mi odrasli saslušamo i pokušamo riješiti njihove probleme i potrebe – rekao je gradonačelnik Josip Mišković.

Slobodno izražavanje
– Formiranje i rad Dječjeg gradskog vijeća Grada Popovače podrazumijeva oblik aktivne dječje participacije u životu lokalne zajednice. Dječje gradsko vijeće predstavlja institucionalni okvir za ostvarivanje dječjih prava u pogledu djelatnog sudjelovanja u životu Grada Popovače, a koji će se provoditi uz sudjelovanje učenika. Time se djeci osigurava slobodno izražavanje mišljenja, iznošenje prijedloga odraslima, ali i sudjelovanje u procesu donošenja odluka, sve u cilju povećanja kvalitete življenja u našem gradu kao sigurnom i poticajnom okruženju za djecu, dodao je zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić.

UGOVORE su potpisali ravnatelji osnovnih škola i načelnici općina, a župan Posavec istaknuo je da su za 15 osnovnih škola, dvije srednje te pet sportskih dvorana projekti spremni za natječaje Kreće novi investicijski val U obnovu idu područne škole u Gardinovcu i Zasadbregu, a u dogradnju OŠ u Šenkovcu UKUPNA VRIJEDNOST investicije je 245 tisuća eura, od čega je 77,4 tisuće eura bespovratna potpora iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, dok je veći dio sredstava osigurao sam Distributivni centar 700 fotonaponskih modula na Distributivnom centru za voće i povrće u poslovnoj zoni Rakitovec u Velikoj Gorici Solarna elektrana već sada nam je uštedjela 50 posto struje, a ljeti će još i više U reviju su bili uključeni učenici zanimanja krojač, frizer, kuhar i elektro-instalater koji su pod voditeljskom palicom Andree Bećarević i uz pjesmu Ante Benkovića prošetali crvenim tepihom i ispričali modno-frizersku priču Španjolske i Grčke 8. slatinski obrtničko-gospodarski sajam još uspješniji od prethodnih Tajne lončarstva, praline te rad motora i solarnih panela