Izbornik
Naslovnica Županije
700 fotonaponskih modula na Distributivnom centru za voće i povrće u poslovnoj zoni Rakitovec u Velikoj Gorici

Solarna elektrana već sada nam je uštedjela 50 posto struje, a ljeti će još i više

UKUPNA VRIJEDNOST investicije je 245 tisuća eura, od čega je 77,4 tisuće eura bespovratna potpora iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, dok je veći dio sredstava osigurao sam Distributivni centar
1/2
Foto: Zagrebačka županija
U Distributivnom centru za voće i povrće u poslovnoj zoni Rakitovec u ožujku je potrošnja upola manja nego što je bila prošle godine

Sunčana elektrana sa 700 fotonaponskih modula, ukupne snage 200 kW, postavljena na krov Distributivnog centra za voće i povrće u poslovnoj zoni Rakitovec u Velikoj Gorici donosi znatne uštede, a k tome i štiti okoliš. Uspoređujući mjesec ožujak prošle i ove godine već sada su vidljive uštede na potrošnji električne energije – riječ je o 50-postotnom smanjenju.

– Cijene energenata rastu neumoljivo i nešto smo morali učiniti da smanjimo režijske troškove na prihvatljivu razinu. Ako smo prema prvim pokazateljima potrošnju električne energije smanjili za 50 posto, vjerujem da će se troškovi u sunčanijim mjesecima dodatno smanjiti – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić pri nedavnom posjetu Distributivnom centru za voće i povrće.

Zaštita okoliša
Župan je naglasio kako je uz ekonomsku ostvarena i korist za zaštitu okoliša te podsjetio i na trenutačno aktualne 970 tisuća eura vrijedne natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima, među kojima je i natječaj za ugradnju sunčanih elektrana na poljoprivrednim gospodarstvima.

– Trošak električne energije jedan je od najvažnijih troškova našeg ukupnog poslovanja – rekao je direktor Distributivnog centra za voće i povrće Hrvoje Bunjevac, istaknuvši kako bi po sadašnjim cijenama energije on dosegao iznos od oko 200.000 eura.

– Postavljanjem elektrane energetski smo neovisniji, konkurentniji na tržištu, sigurniji u slučaju potencijalnih kriza, a dugoročno gledano uvelike ćemo pridonijeti zaštiti okoliša – rekao je Bunjevac, dodavši kako je očekivana godišnja proizvodnja električne energije nove elektrane oko 234 MWh.

Završena treća faza
Ukupna vrijednost investicije je 245 tisuća eura od čega je 77,4 tisuće eura bespovratna potpora iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, dok je veći dio sredstava osigurao sam Distributivni centar. Postavljanjem solarne elektrane završena je treća faza projekta. Prva je faza bila pakirnica, druga faza ULO hladnjača, koja je dovršena 2018.godine, a treća faza su obnovljivi izvori energije.

– Zahvaljujući hladnjači izgrađenoj u drugoj fazi, jabuke ubrane prije više od mjesec dana izgledaju kao da su ubrane jučer – kazao je župan Kožić.

– Solarni paneli nešto su što smo nastojali postaviti još od samog početka našeg poslovanja. Mislim da nije potrebno naglašavati koliko je upravo ta treća faza važna za našu budućnost – rekao je direktor Bunjevac.

U reviju su bili uključeni učenici zanimanja krojač, frizer, kuhar i elektro-instalater koji su pod voditeljskom palicom Andree Bećarević i uz pjesmu Ante Benkovića prošetali crvenim tepihom i ispričali modno-frizersku priču Španjolske i Grčke 8. slatinski obrtničko-gospodarski sajam još uspješniji od prethodnih Tajne lončarstva, praline te rad motora i solarnih panela Splitsko-dalmatinska županija Postire cvjetaju: Izgradili smo park, sportski centar i ustrojili jaslice za djecu Tu je i multimedijalna dvorana s 80 mjesta, info pult, mjesto kupovine suvenira, zatim chill zona s lebdećim tabletima na kojima su zanimljivi sadržaji U Nikola Tesla Experience Centru možete osjetiti elektricitet i munje