Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula 88 pregleda
ulaganje u infrastrukturu

Započinju radovi na novoj fazi gradnje pulske obale

pulska riva radovi
1/8
Foto: Dusko Marusic/Pixsell
Župan Flego je rekao kako su prihodi od nautičkog turizma u Istarskoj županiji u protekloj godini premašili 110 milijuna kuna

Najavljen je početka radova na novoj fazi gradnje pulske obale. Župan Valter Flego je, tom prilikom, naglasio kako se drugom fazom projekta uređenja pulske rive nastavlja sa značajnim ulaganjima u infrastrukturu, koja su u protekle četiri godine na području Istarske županije premašila 710 milijuna kuna.

"Projektom činimo dodatni iskorak u povećanju kvalitete obavljanja pomorske djelatnosti, što je od velike važnosti za Istru kao najturističkiju regiju u Hrvatskoj. Ujedno, nastavljamo s ulaganjima u lučku infrastrukturu čime stvaramo preduvjete za daljnji razvoj nautičkog turizma, jednog od najbrže rastućih segmenata turizma", naglasio je župan dodajući kako su prihodi od nautičkog turizma u Istarskoj županiji u protekloj godini premašili 110 milijuna kuna.

Gradonačelnik Miletić je rekao kako se veseli kontinuitetu ulaganja u ovaj dio pulske obale. Projektom, dodao je, Pula u pravom smislu te riječi postaje mediteranski grad, koji ima svoju pravu rivu.

Nova faza krajem mjeseca

"Projekt nove obale izvodi se u fazama, a do danas je izgrađeno ukupno 156 metara nove obale. Ukupna vrijednost projekta iznosi cca 50 milijuna kuna, od čega je do sada utrošeno 17,2 milijuna kuna i to sufinanciranjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu od 6,4 milijuna kuna, Istarske županije u iznosu od 2,87 milijuna kuna, te Grada Pule u iznosu od 330 tisuća kuna. Svojim sredstvima iz redovnog poslovanja Lučka uprava Pula uložila je do sada 7,67 milijuna kuna“, kazao je ravnatelj pulske Lučke uprave Donald de Gravisi.

Trenutna faza izgradnje (Faza A) završava uskoro, a nova bi trebala započeti krajem mjeseca. Gradnja će biti drugačije izvedbe, ne više na betonskim blokovima, već na pilotima (stupovima). Gradit će se 50 m u pravcu prema Uljaniku, odnosno okomito na postojeću obalu, tako da će se zatvoriti cijeli potez od Riječkog gata do postojećeg platoa.

Kada se radovi okončaju u dužini od navedenih 50 m, dogovorit će se s izvođačima nastavak radova u nastavku obale od postojeće obale na platou prema Velom vrhu u dužini od 126 m. Tako da je namjera do kraja godine zatvoriti cijeli projekt izgradnje nove obale podno pulske Arene.