Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zaprešić

"Zaprešić je danas među najpoželjnijim gradovima za život"

28. obljetnica grada Zaprešića
1/3
Foto: Zaprešić
Nagrade za životno djelo dodijeljene su Damiru Benčeviću za sveukupni doprinos razvoju grada Zaprešića i vođenje Stožera civilne zaštite te Damiru Kosiru (posmrtno), za razvoj tehničke kulture

Uz obilježavanje 28. obljetnice grada Zaprešića i 222. godišnjice rođenja najslavnijeg njegova stanovnika, bana Josipa Jelačića, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća koju je otvorio predsjednik Matija Teur.

- Možemo se svi zajedno pohvaliti kontinuiranim napretkom i rastom našeg grada, ali sve postignuto danas, sutra je gotovo već zaboravljeno, što samo znači da i nadalje moramo osmišljavati i provoditi nove razvojne projekte - rekao je Teur. Prikazan je film sa sažetkom najvažnijih provedenih projekata, kao što su novoizgrađeni vrtić, 41 kilometara kolektora odvodnje kroz projekt "Za čisto i bistro", obnovljene oštećene prometnice i klizišta, obnova javnih i privatnih zgrada stradalih u potresu...

Obnova Novih dvora

- Ne mislim da griješim kada kažem da je Zaprešić danas među najpoželjnijim gradovima za život. Trenutno je u izgradnji 600 stambenih jedinica, a u pripremi je još 400, pa bih rekao da to potvrđuje ovo što govorim - rekao je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Među budućim projektima kao najvažnije, pa čak i od nacionalnog značaja, izdvojio je konačnu obnovu kompleksa Novih dvora, razvoj nove poduzetničke zone za što se očekuje prijenos državnog zemljišta u vlasništvo Grada te gradnju mosta preko Save za koju je izrađeno idejno rješenje. Iskoristio je priliku da se obrati prisutnom državnom vodstvu kako bi zahvalio na dosadašnjem partnerstvu i dobroj suradnji, ali i zatražio potporu i pomoć u realizaciji novih projekata. Rođendanske čestitke uputili su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, koji je dobar dio života proveo upravo u Zaprešiću.

- Doista su veliki kapitalni projekti ovdje ostvareni, grad se u mnogočemu unaprijedio i na tome čestitam svima koji su dali svoj doprinos, a posebno se obraćam gradskim vijećnicima s obzirom na to da je i moj otac u jednom razdoblju sudjelovao u radu zaprešićkog Gradskog vijeća - rekao je Tomašević.

- Čini mi se da je sve više stanovnika Zaprešića koji nisu rođeni ovdje, što potvrđuje sve dosad rečeno - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je i sam stanovnik Zaprešića. Na sjednici je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je naglasio da je Zaprešić grad koji se odlično razvija i potvrđuje kvalitetu života u Zagrebačkoj županiji. Najsvečaniji dio svakako je bila dodjela javnih priznanja najzaslužnijim građanima u protekloj godini. Nagrade za životno djelo dodijeljene su Damiru Benčeviću za sveukupni doprinos razvoju grada Zaprešića i za odgovorno i profesionalno vođenje Stožera civilne zaštite te Damiru Kosiru (posmrtno), za razvoj tehničke kulture, dugogodišnji pedagoški rad i iznimne uspjehe u području zrakoplovnog modelarstva.

Godišnju Nagradu Grada Zaprešića primio je akademski slikar-grafičar Željko Karaula, a gradonačelnikova Povelja dodijeljena je Srednjoj školi Ban Josip Jelačić. Plakete su primili KUD Kupljenovo i rock sastav Psihomodo pop. Medalje su uručene pobjedničkom timu studenata i mentora stručnog diplomskog studija projektni menadžment Veleučilišta Baltazar, Puhačkom orkestru Zaprešić, Marijani Kletečki Radović, Miroslavu Miljkoviću, Alenu Kujundžiću i Dariju Jermolu. Zahvalnice su dodijeljene Mirjani Šoštarec, Vugrincu d.o.o. i Srećku Skurjeniju. U rođendanskom vikendu održan je koncert Jelene Rozge s više od 7000 posjetitelja i 23. Sajam gospodarstva, tradicionalni zaprešićki sajam na kojem izlažu obrtnici, gospodarstvenici i poduzetnici, a ove je godine održan pod radnim nazivom "Obrtništvo u doba umjetne inteligencije".

Privlačenje investitora

- Vješti vodoinstalater ili električar imaju cijeli set vještina, spretnosti i znanja koje umjetna inteligencija još uvijek ne može zamijeniti jer ne može replicirati jedinstvene ljudske vještine, ali alati koji dolaze zajedno sa strelovitim tehnološkim promjenama dramatično će utjecati na očekivanja ljudi - rekao je predsjednik Udruženja obrtnika Zaprešić Davor Pismarović.

- Kako bismo potaknuli poduzetništvo, ove smo godine u proračunu osigurali oko 150.000 eura potpora za poduzetnike početnike, poljoprivredna gospodarstva i razvoj novih tehnologija, a kroz kontinuirana ulaganja u komunalnu infrastrukturu cilj nam je i nadalje stvarati pretpostavke za privlačenje novih investitora - rekao je gradonačelnik Željko Turk.

Na otvorenju se okupio velik broj građana zaprešić "Bicikliraj i muziciraj" – jedinstven spoj rekreacije i glazbe Umirovljenici U ZAPREŠIĆU Umirovljenicima jednokratne potpore od 30 eura preko Fininih poslovnica Dječji je gradonačelnik Janko Jembrih, učenik 7. razreda OŠ Kupljenovo, a njegova zamjenica Lana Sunčica Čobec, učenica 7. razreda OŠ Antuna Augustinčića DJEČJI GRADONAČELNIK ZAPREŠIĆA Janko Jembrih: "Želim da grad ima najviše zabavnih stvari za djecu"