Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska 67 pregleda
Eu fondovi

Završena energetska obnova dječjeg vrtića, otvarene uštede u potrošnji energije

Energetska obnova
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Zgrada Dječjeg vrtića Ciciban je iz energetskog razreda C obnovljena i sada spada u energetski razred A

Radovi na energetskoj obnovi zgrade dječjeg vrtića Ciciban u Makarskoj su završeni. Rekonstruiran je krov, toplinski su izolirani vanjski zidovi, izvršena je zamjena dijela vanjskih otvora i kotla, ugrađena su četiri nova solarna toplinska kolektora i novi termostatski radijatorski ventili te je zamijenjena unutarnja rasvjeta novim LED svjetiljkama.

Time su ostvarene značajne uštede u potrošnji energije od 85%, smanjene su štetne emisije CO2 za 85%, riješeni su učestali problemi prokišnjavanja, prodora vlage i nastanka gljivica, porasla je kvaliteta boravka djece a povećana je i njihova sigurnost, a osobito se očituje pozitivan utjecaj na njihovo zdravlje. Također, zgrada je iz energetskog razreda C obnovljena i sada spada u energetski razred A.

Projekt energetske obnove financiran je iz Pilot projekta Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja 4c1.2. na kojeg se Grad Makarska prijavio u studenom 2015. Ukupna ugovorena vrijednost projekta je 2.496.239,78 kn, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 1.625.041,78 kn, tj. 70 % iz Europskog fonda za regionalni razvoj: 696.446,48 kn, a iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost: 928.595,30 HRK.

Iz gradske uprave dodaju da s obzirom da su za vrijeme radova uočeni dodatni problemi koji su posljedica dotrajalosti objekta, a ne odnose se direktno na energetsku obnovu, Grad Makarska uložio je dodatna sredstva s ciljem rješavanja svih problema na objektu.

Energetski obnovljena zgrada vrtića Ciciban jedna je od prvih zgrada javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja u Dalmaciji koja je obnovljena uz sufinanciranje iz EU fondova te može služiti kao primjer dobre prakse ostalim jedinicama lokalne samouprave. Projekt promovira energetsku učinkovitost i uvođenje obnovljivih izvora energije s ciljem razboritog i racionalnog korištenja prirodnih bogatstava. Ljepši izgled zgrade vrtića Ciciban znatno utječe na zaštitu i unapređenje kvalitete okoliša te potvrđuje status „Eko vrtića“ kao nositelja Zelene zastave.