Izbornik
Naslovnica Gradovi Zadar
Zgrada iz 1824. godine

Završeni radovi na Komunjskom magazinu

1/4
Foto: Grad Zadar
Obnovom ove građevine, kao i konzervacijom izvornog pogonskog mehanizma uljare, moguće je pokrenuti maslinarsku zadrugu koja bi njegovala tradicijski način dobivanja maslinovog ulja

Sredstvima predviđenima u Upravnom odjelu za kulturu i šport u proračunu za 2019. godinu, te sredstvima Ministarstva kulture RH za koja je isti odjel prijavio projekt, dovršen je Komunjski magazin (Malin) u naselju Premuda, smješten na središnjem dijelu istoimenog otoka, priopćili su iz Grada Zadra.

Potpisani ugovori o sufinanciranju projekata u Požeško-slavonskoj županiji Energetski će se obnavljati škole, bolnice, društveni domovi, sportski centri...

Ova građevina je rijetki primjer očuvane gospodarske građevine na području zadarskog arhipelaga s gotovo u cijelosti izvornim inventarom za preradu maslina.

Zgrada je evidentirana u austrijskom katastru 1824. godine u vlasništvu zadarskog plemića Demetrija Messe. Danas je to zgrada na samoj obali, katnica građena u kamenu, u obliku izduženog pravokutnika, dimenzija 12x7 metara. U prizemlju građevine od 19. stoljeća djelovala je uljara - Malin koja je radila do 1966. godine te je inventar očuvan, a sastoji se od pogonskog mehanizma za obradu maslina, dok je na katu očuvano kameno povišeno ognjište - komin s drvenom napom.

Foto: Grad Zadar

Revitalizacija i obnova ove građevine izvedena je u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Zadru, a obuhvaćala je raziđivanje dotrajalog dijela dimnjaka i kamenog ložišta, izradu novog betonskog temelja ložišta i dimnjaka te zidanje dimnjaka iznad ložišta, žbukanje unutarnjih zidova i vanjske plohe dimnjaka.

Izvođač radova vrijednih 110.953,13 kn + PDV bio je Bino Commerce. Grad Zadar izdvojio je 88.691,41 kn, a Ministarstvo kulture za tu je namjeno dalo 50.000 kuna.

Izvrstan primjer suradnje Maslinari na otoku Kaprije dobili vlastitu uljaru

Obnovom ove građevine, kao i konzervacijom izvornog pogonskog mehanizma uljare, moguće je pokrenuti maslinarsku zadrugu koja bi njegovala tradicijski način dobivanja maslinovog ulja, a u sklopu iste moguće je postavljanje i manje etnografske zbirke maslinarstva, kao i organizacija rada mjesnog odbora.