Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Velika Gorica

Zečje nasipe u Općini Orle gradilo 117 vatrogasaca iz Velike Gorice

Velika Gorica zečji nasipi
1/6
Foto: VELIKA GORICA
Policija je od nas zahtijevala da osiguramo cestovne prijelaze u koritu kanala Sava – Odra, na lokacijama Gradići – Petrovina i Lukavec – Lomnica

Od samog početka krize uzrokovane velikim vodnim valom, koji se Savom spustio iz Slovenije, gorički vatrogasci odigrali su važnu ulogu u obrani od poplave. U petak poslijepodne bilo je jasno da će se Sava početi prelijevati u oteretni kanal Sava – Odra pa su zatvoreni svi cestovni prijelazi u koritu kanala, a upravo vatrogasci preuzeli su na sebe dežuranje na tim punktovima. Sve snage Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice stavljene su u pripravnost.

Upregnuli niskotlačnu pumpu

– Na sastanku Stožera civilne zaštite policija je od nas zahtijevala da mi osiguramo cestovne prijelaze u koritu kanala Sava – Odra, na lokacijama Gradići – Petrovina i Lukavec – Lomnica. Tu smo imali stalno dežurstvo s dva vatrogasca. Ostale snage bile su u pripremi u slučaju nekih neželjenih situacija – rekao nam je predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Velika Gorica Dalibor Mrakovčić.

Kad se u subotu pojavio problem s ustavom na sifonu u Čičkoj Poljani, intervenirali su vatrogasci. Postavili su niskotlačnu pumpu, koja je u 70 sati neprestanog rada prebacila iz Odre u oteretni kanal 84.000 m³ vode.

Kako se situacija oko oteretnog kanala Sava – Odra smirivala, postajalo je sve napetije uz savske nasipe na potezu Drenje – Sop Bukevski i na području općine Orle.

U nedjelju u poslijepodnevnim satima vatrogasci iz 16 DVD-ova Vatrogasne zajednice Grada Velika Gorica i njihove kolege iz Kravarskog, Pokupskog, Kloštar Ivanića i Pisarovine krenuli su u Posavinu. Ukupno 117 vatrogasaca i 23 vozila krenulo na ispomoć općini Orle u pravljenju zečjih nasipa na više lokacija koje je potrajala do jutarnjih sati.

– Kad su se izmorile domaće snage, putem županijskog zapovjednika zatražena je pomoć u gradnji zečjih nasipa. Skupili smo u tom trenutku 80-ak ljudi i poslali ih tamo na ispomoć – objasnio je Mrakovčić.

Prvo oluja, a onda poplave

Sve ovo vatrogasnu postrojbu dočekalo je samo dva tjedna nakon jakog olujnog nevremena koje je poharalo to područje kada su na terenu bila angažirana gotovo sva dobrovoljna vatrogasna društva s tog područja, ukupno njih 25, kao i profesionalci Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica. Samo prvog dana nakon olujnog nevremena vatrogasci su izišli na 200 intervencija, a već drugi dan broj se povećao na 400.

- Najviše posla smo imali s uklanjanjem drveća s prometnica, objekata, pješačkih staza, pa neka veća oštećenja krovova koja su predstavljala ugrozu za stanovništvo i javne objekte. Po cijeloj Gorici i svim okolnim naseljima smo bili na intervencijama, svuda su podjednake štete – izjavio je tom prilikom Ivica Maceković, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica. U vrlo kratkom roku i opet iznova se pokazalo da se odličnom suradnjom vatrogasaca i mještana na terenu i lavovskom borbom mogu napraviti velike stvari, ali i da građani mogu računati na sposobnost i volju članova svih vatrogasnih službi.

Situacija je najozbiljnija bila u blizini naselja Medsave i Grdanjci, gdje se uz pomoć vatrogasaca, volontera te mehanizacije i djelatnika Komunalca i Odvodnje Samobor krenulo u postavljanje zečjih nasipa Na terenu je bilo više od 50 vatrogasaca Zahvaljujući brzoj reakciji, Samobor je uspješno obranjen od poplava Zbog obilnih padalina i povijesno visokih vodostaja rijeka Mure i Drave sve službe Civilne zaštite pokazale su iznimnu spremnost reagiranja na izvanredne situacije Obrana od poplava Višegodišnje ulaganje u nasipe i kanale pokazalo je svrhu U posljednjem obilasku gradonačelnik Krešimir Ačkar obišao je Cerovski Vr Velika Gorica Već je asfaltirano više prometnica nego u bilo kojem mandatu prije