Izbornik
Naslovnica Županije
Obrana od poplava

Višegodišnje ulaganje u nasipe i kanale pokazalo je svrhu

Zbog obilnih padalina i povijesno visokih vodostaja rijeka Mure i Drave sve službe Civilne zaštite pokazale su iznimnu spremnost reagiranja na izvanredne situacije
Foto: Međimurska županija
Ulaže se 3,7 milijuna eura u gradnju nasipa u Pušćinama i izdana je građevinska dozvola za nastavak gradnje nasipa prema Gornjem Hrašćanu

Smještena između dviju rijeka, Međimurska županija jedna je od najugroženijih od poplava. Zbog obilnih padalina i povijesno visokih vodostaja rijeke Mure i Drave sve službe Civilne zaštite pokazale su iznimnu spremnost reagiranja na izvanredne događaje, na čemu im je čestitao i zahvalio župan Matija Posavec te zamjenik župana Josip Grivec, koji je ujedno i načelnik županijskog stožera Civilne zaštite.

Polja će se sanirati
Unatoč povijesno visokom vodostaju i pritocima rijeke Mure i Drave, u Međimurskoj županiji nisu zabilježene ugroze stanovništva ili pak veće štete na obiteljskim i gospodarskim objektima, što je još samo jedan pokazatelj da se pravilno i stručno postupa u izvanrednim situacijama, rečeno je. Rijeka Mura je 7. kolovoza dosegnula rekordan vodostaj i novi maksimum od 543 centimetra, s protokom od 1417 kubika u sekundi. Na rijeci Dravi je isti dan izmjeren najveći vodostaj od 550 centimetara.
- Šteta ima, no kuće, imovina i gospodarske zgrade u velikoj su mjeri obranjene. Štete na poljima će se sanirati. Pokazalo se da ovaj sustav gradnje, višegodišnje ulaganje u nasipe i održavanje kanala u Međimurskoj županiji opravdavaju svoju svrhu. Da toga nije bilo, štete koje bi trebalo sanirati bile bi puno veće i trebale bi se sanirati iz državnog proračuna - rekao je župan Posavec te direktoru VGO-a za Muru i gornju Dravu pri Hrvatskim vodama Milanu Rezi zahvalio na angažmanu tijekom najtežih dana u kojima su prijetile Mura i Drava. Rezo je rekao da su apsolutno svi u tom vodnogospodarskom odjelu bili angažirani u obrani od poplave.

- Naša zadaća je braniti sva materijalna dobra, zdravlje i živote ljudi, postoje štete, ali ono što je najvažnije, nitko od ljudi nije stradao u ovoj poplavi - rekao je Rezo i dodao da se ulaže 3,7 milijuna eura u gradnju novog nasipa u Pušćinama. Izdana je građevinska dozvola za nastavak gradnje nasipa prema Gornjem Hrašćanu duljine 2,5 kilometara, nakon čega će svi stanovnici općine Nedelišće biti mirniji i sigurniji.

Na terenu su bile angažirane sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite, više od 300 vatrogasaca koji su uz brojne volontere i mještane bili na pomoći svim građanima.

Važna sastavnica sigurnosti
- Vatrogasci su obavili velik posao i još jednom dokazali da su važna sastavnica sigurnosti - rekao je zapovjednik vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić. Načelnik Svetog Martina na Muri Martin Srša zahvalio je svim sudionicima Civilne zaštite.

- Svaka grančica i svako stablo koje je nosila nabujala Mura iz Austrije i Slovenije, uz najveći vodostaj u povijesti, prvo su ušli na područje općine Sveti Martin na Muri - rekao je načelnik. Zahvale su upućene Vatrogasnoj zajednici Međimurske županije, Hrvatskim vodama, Centru 112, HGSS-ovoj Stanici Čakovec, PU međimurskoj, ŽUC-u, HEP-u, dobrovoljnim vatrogasnim društvima, volonterima i mještanima.

Renato Labazan naglasio je kako je Renesansni festival najveća turističko-povijesna manifestacija u Hrvatskoj i jedna od najvećih u Europi Jedinstven program i ugođaj Posebna atrakcija gonič gusaka, veprovi, sokolovi, sove, zmije... Održava se svake godine prije početka korizme kada se u Oristanu, gradu koji ima oko 40.000 stanovnika, okupi oko 100.000 gostiju Igra ima i karnevalski dio Sardinijska Sartiglia, stara 700 godina, i Alka umrežuju viteške igre Program obuhvaća i niz glazbenih koncerata te cocktail party, kao i nekoliko tradicionalnih manifestacija Za sve generacije Na "Sunčanoj strani grada" svaki tjedan dvije zabavne radionice za djecu