Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
U Vinkovcima osnovan prvi takav centar u Hrvatskoj

Znanja i posao u svjetlovodnim tehnologijama steklo 80 polaznika

storyeditor/2024-05-17/Centar_1.JPG
1/5
Foto: Grad Vinkovci Direktor Tehnološkog parka Vinkovci Josip Gilja rekao je kako Centar ima vanjski i unutarnji laboratorij za obuku tehničara za rad na svjetlovodnim tehnologijama
Centar ima vanjski i unutarnji laboratorij za obuku tehničara za rad na svjetlovodnim tehnologijama, a zanimljiv je podatak i kako su oni polaznici koji nisu bili zaposleni nakon obuke uspjeli pronaći posao u vinkovačkim tvrtkama

Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije u Vinkovcima osnovan je prije tri godine kao prvi takav u Hrvatskoj i tada se nije niti moglo pretpostaviti koliko će dobrih rezultata on donijeti. Tako je u tri godine čak 80 polaznika prošlo edukaciju u ovome Edukacijskom centru te steklo nova znanja koja će im pomoći u daljem radu u budućnosti. Među onima koji su prošli edukaciju su i Roland Baliban i Belinda Lugarić koji ističu kako će im stečena znanja tijekom edukacije biti od velike koristi.

Pozitivna iskustva

Baliban se poslije sedam godina rada u inozemstvu vratio u svoje Vinkovce te odlučio započeti s edukacijom u Centru za svjetlovodne tehnologije za koju kaže kako se pokazala kao pun pogodak jer sada kao stručnjak radi u renomiranoj domaćoj tvrtki.

– Bio mi je to prvi susret s ovom vrstom znanosti, ali zahvaljujući edukaciji, brzo sam shvatio cijeli proces. Vrhunski tim stručnjaka pobrinuo se da dobijemo zanimljivo, dinamično i kvalitetno predavanje koje bi uistinu preporučio svakome – rekao je Baliban.

Govoreći o edukaciji i praktičnim vježbama, kazao je kako su se ona odvijala na najmodernijoj opremi te da je tijekom pet dana stekao znanje potrebno znanje za instaliranje svjetlovoda, FTTH mreže i kućne instalacije poslovnih i stambenih objekata, spajanje svjetlovodnih niti u svjetlovodnim spojnicama, kabinetima, ODF-ima, završnim svjetlovodnim kutijama, mjerenja na svjetlovodima, dijagnostiku kvarova i održavanje svjetlovodnih mreža. Belinda Lugarić, inače nastavnica strojarske grupe predmeta, rekla je kako će joj stečena znanja biti od velike koristi.

Roland Baliban se poslije sedam godina u inozemstvu vratio u Vinkovce i prošao edukaciju
Foto: Grad Vinkovci Roland Baliban se poslije sedam godina u inozemstvu vratio u Vinkovce i prošao edukaciju

– Naučila sam sve što treba kako bih shvatila kako funkcionira infrastruktura i tko sve treba surađivati u cijeloj realizaciji. Važno nam je to i u strojarstvu i u građevini i u elektro smjeru, u kućama svi imamo internet pa bi svakako trebalo više na tome poraditi i uvesti novo zanimanje – rekla je Lugarić.

Veliki interes

Inače, za ovom vrstom edukacije vlada veliki interes polaznika i to ne samo onih iz Hrvatske nego i onih iz okolnih zemalja. Direktor Tehnološkog parka Vinkovci Josip Gilja rekao je kako Centar ima vanjski i unutarnji laboratorij za obuku tehničara za rad na svjetlovodnim tehnologijama, a zanimljiv je podatak i kako oni su polaznici koji nisu bili zaposleni nakon obuke uspjeli pronaći posao u vinkovačkim tvrtkama. Kapacitet jedne grupe polaznika je 16 polaznika po jednom treningu, traje pet dana, 40 sati, osigurava sva potrebna znanja potrebna za početak rada na svjetlovodu, a svaki polaznik na kraju dobije certifikat o položenom ispitu, uz koji je apsolutno spreman za tržište rada. Zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić podsjetio je kako je do projekta došlo nakon saznanja da na hrvatskom tržištu rada ne postoji specijalizirana ustanova koja može ponuditi specifična znanja o svjetlovodima.

– Vinkovci bi se mogli razviti u edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije i na taj način bi Slavoniju povezali u jednu cjelinu. Spojili bi suradnju realnog sektora s edukacijom, poduzetnici bi mogli otvarati pogone za proizvodnju svjetlovodnih kabela ili određenih uređaja za splajsanje i upuhivanje svjetlovodnih vlakana – rekao je Romić.

storyeditor/2024-05-17/cazma_a_fo_2_cetin.jpg Autobiografska monografija Anton Cetin u Čazmi predstavio autobiografsku monografiju storyeditor/2024-05-20/PXL_230523_100103656-1.jpg U duhu brazilskog karnevala Dan grada slavi se uz Miroslava Škoru i dječji karneval storyeditor/2024-05-17/IMGL0279.jpg Javni poziv Virovitičko-podravske županije otvoren je do 30. lipnja Ulaganje u turizam – za kvalitetniju smještajnu ponudu 132.000 eura