Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Predstavnici Pule na summitu balkanskih gradova u Istanbulu

Zoričić: Ovo je jedinstvena prilika da budućim generacijama osiguramo bolju budućnost

Foto: Grad Pula
Prvi summit održan pod nazivom ‘Bolja suradnja, bolja budućnost’, a iz Hrvatske je, osim pulskog Filipa Zoričića, ondje bio i gradonačelnik Splita Ivica Puljak

Tijekom trodnevnog boravka u Istanbulu u organizaciji gradonačelnika Ekrema İmamoğlua, gradonačelnik Pule Filip Zoričić sa svojim timom predstavljao je Pulu na prvom summitu balkanskih gradova B40-Balkan Cities Network, pod nazivom “Bolja suradnja, bolja budućnost”.

Predstavili povijest Pule

Uz domaćina, istanbulskog gradonačelnika Ekrema İmamoğlua, na summitu u Turskoj sudjelovali su gradonačelnici Beograda, Sarajeva, Atene, Podgorice, Kotora, Splita, Laktaša, Tirane, Skoplja, Drača, Patrasa, Skadra, Pule te brojnih drugih albanskih, grčkih i turskih gradova.

Nakon prve hrvatske gala večere u Istanbulu u organizaciji generalne konzulice RH u Turskoj Ivane Zerec, osim hrvatskog 
kuhara Željka Nevena Bremeca nastupili su i istarska umjetnica Charlene Farrugia Božac i Franko Božac iz Grožnjane, dok su gradonačelnici Ivica Puljak i Zoričić, kao svojevrsni domaćini susreti s Hrvatima iz Istanbula i poslovnim svijetom, ugostili i istanbulskog gradonačelnika.

Na summitu koji je postavio platformu B40 gradonačelnik Zoričić predstavio je povijest Pule i održao predavanje  o važnosti demokracije u 21. stoljeću, migracijama na prostoru Balkana, klimatskim promjenama i perspektivi mira na Balkanu.

– Stoljeće pred nama naše je stoljeće, a gradovi su perspektiva boljeg razvoja društva, jer razvijaju građanski sloj. Ovo je jedinstvena prilika da budućim generacijama osiguramo bolju budućnost u svakom smislu, a demokracija ne smije postati jedna u nizu izlizanih floskula. Pula i Hrvatska na granici su Balkana i Zapadne Europe, ali Hrvatska je i članica EU s izraženim mediteranskim mentalitetom kao i Pula sa svojom višeslojnom poviješću i kulturom i kao takvi donosimo ovu platformu upravo taj duh – rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Pročelnica Anja Ademi održala je panel o urbanoj regeneraciji  Pule, pročelnica Lena Radunić govorila je o kulturnom bogatstvu 
Pule i njezinu razvoju, vijećnica Ivana Mohorović, kao predsjednica Odbora za prostorno planiranje, govorila je o primjerima infrastrukturnog razvoja gradova, dok je pročelnik Nebojša Nikolić razgovarao s ostalim predstavnicima gradova o pravnim praksama i procedurama u pojedinim lokalnim samoupravama.

Deklaracija o suradnji

Uz teme razvoja platforme B40 Pula pozvana je na sudjelovanje u Expou 2022 u provinciji Hatay u Turskoj, gradonačelnik Zoričić 
održao je bilateralne sastanke na temu kulturnog i znanstvenog povezivanja s Atenom, Beogradom, Patrasom, Solunom, Prištinom i Istanbulom te sa Sarajevom u povodu 10 godišnjice bratimljenja.

Na kraju summita potpisana je deklaracija koja će svake godine okupljati platformu te raspravljati o temama mobilnosti, migracijama, klimatskim promjenama i identitetskim promjenama na Balkanu i u Europskoj uniji. Deklaracija je definirana kao zajednički rad u okviru te mreže na jačanju dijaloga među gradovima potpisnicima, suradnji u područjima gospodarstva, kulture i inovacija, razvijanju novih područja suradnje s naglaskom na smanjenju učinka klimatskih promjena te zajedničkih aktivnosti na jačanju lokalne demokracije i dobrosusjedskih odnosa u regiji. Domaćin 2022. godine bit će Atena.