Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
U Puli nakon niza godina panelom obilježen Međunarodni dan mladih

Zoričić: Želimo “izazvati” mlade da budu doista angažirani

1/2
Foto: Grad Pula
Mladima je gradonačelnik poručio neka kucaju na vrata Gradske uprave za bilo koji problem ili inicijativu koju imaju

Grad Pula je na terasi Arheološkog muzeja Istre nakon šest godina, panel-raspravom i prigodnim glazbenim programom obilježio Međunarodni dan mladih.  U panel-raspravi pod nazivom “Uključivanje mladih u proces donošenja odluka – mladi za budućnost”, sudjelovao je gradonačelnik Filip Zoričić, zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Elvira Krizmanić Marjanović, predsjednik Savjeta mladih Grada Pule Paolo Pelesk i predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Daliborka Šlat.

“Ured” za mlade

– Ovom panel-raspravom želimo “izazvati” mlade da predlažu, budu kritični i da ih probudimo. Svjesni smo da su to moderne generacije koje žive s društvenim mrežama, ali želio bih da se životno probude i budu konkretni. Planiramo otvoriti “ured” za mlade pri Upravnom odjelu za društvene djelatnosti i mlade, zatim Centar za mlade i želimo da oni budu dio radnih  skupina i da se angažiraju te da zajedno promišljamo što mogu raditi, gdje se mogu zabavljati, što mogu stvarati i koje su to dodane vrijednosti koje mladi nose našem gradu. Jer kada mladi nešto kažu, znamo da to nema nikakav politički predznak i zato želimo da oni budu doista angažirani – rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Foto: Grad Pula

Mladima je poručio neka “kucaju na vrata” Gradske uprave u potrazi za rješavanjem, primjerice, stipendija, stambenog pitanja, 
s prijedlozima za osmišljavanje zabavnih sadržaja u gradu i da se bore za sebe. Gradonačelnik Zoričić ujedno je najavio da će 
od 1. listopada jednom mjesečno održavati Forum za mlade.

– Zadovoljna sam održavanjem ove panel-rasprave i što se javno progovorilo o problematici mladih i o životu mladih u Puli. Nakon otvorenja dva nova paviljona u sastavu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i dovršetkom potrebne infrastrukture studenti će dobiti studentski trg koji je predviđen za okupljanje studenata i općenito mladih – najavila je predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Daliborka Šlat.

Prvi u nizu foruma

Govoreći o radu novog Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade, pročelnica Elvira Krizmanić Marjanović naglasila je kako osluškivati potrebe mladih i biti im na usluzi za ono što im je potrebno te kako će Odjel imati osobu koja će se baviti upravo  poslovima mladih.

– Ovo je prvi u nizu foruma s mladima, želimo da takve  rasprave budu učestalije i da možemo raspravljati o temama relevantnima za mlade koji imaju određene potrebe i želje i na to trebamo staviti naglasak i intenzivnije o tome razgovarati u budućnosti – smatra pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Lena Radunić.

U glazbenom dijelu programa nastupili su pulski duo Ana Kanižaj na violini i klaviristica Erin Bracović, zatim bend Freaktion koji čine vokal Maja Šebelić, gitarist Gabriel Radović, Vasja Šumonja na bas-gitari i Toni Drandić na bubnjevima. U nastavku večeri publici se predstavio DJ Jinxie Grooves. Na terasi Arheološkog muzeja Istre program je održan uz uvažavanje propisanih epidemioloških mjera za 50 sudionika.