Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak 3331 pregleda
Sisačka oporba

Župan i dožupan u sukobu interesa jer ih je HNS vodio u Ukrajinu i Grčku?

Župan i dožupan u sukobu interesa
Foto: Danijel Prerad
Držimo da su to sve visoki dužnosnici HDZ-a i da im je tako vraćena nekada i negdje učinjena usluga. Možda i kod izbora šefa HNS-a, no to je špekulacija - rekao je vijećnik HSS-a Mijo Latin

Oporbeni vijećnici županijske skupštine prijavili su sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića i njegova zamjenika Romana Rosavca, obojicu iz HDZ-a, Povjerenstvu za sukob interesa jer su u listopadu i studenom prošle godine putovali na nogometne utakmice u Ukrajinu i Grčku kao gosti Hrvatskog nogometnog saveza, te na trošak HNS-a. 

Njih dvojica bili su na istom putovanju kao i HDZ-ov saborski zastupnik Franjo Lucić čije su fotografije iz luksuznog hotela dovele do velikog prošlomjesečnog skandala. Pretpostavlja se da je u slučaju župana na taj put utjecao visoki dužnosnik HNS-a iz Siska Davor Ivić, predsjednik Nogometnog saveza Sisačko-moslavačke županije i član izvršnog odbora HNS-a.

Gradnja bolnice Počela gradnja središnjeg paviljona sisačke bolnice Do 2020. godine Sisak i županija dobit će novu i modernu bolnicu

Sisačko-moslavačka oporba smatra kako je očigledno da je putovanje i smještaj na te dvije utakmice u vrijednosti većoj od 500 kuna, a što je po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa granica vrijednosti dara kojeg dužnosnici, uključujući župane, mogu primiti. Da je smještan bio luksuzan pokazuju i spomenute fotografije saborskog zastupnika Lucića.

- Pozitivno bi bilo da župan i dožupan, a to im i visoka plaća omogućuje, bodre reprezentaciju iz svog džepa, a da kao gosti HNS-a tamo idu neki uspješni mladi sportaši. No, u RH to nije očito praksa. A s obzirom na to da su i župan Ivo Žinić, kao i saborski zastupnik Lucić, članovi predsjedništva HDZ-a pitamo se tko su ostali gosti? Mi držimo da su to sve visoki dužnosnici HDZ-a i da im je tako vraćena nekada i negdje učinjena usluga. Možda i kod izbora predsjednika HNS-a, no to je špekulacija - rekao je vijećnik HSS-a Mijo Latin.

Investicije u poslovnoj zoni nova zapošljavanja Popunili dvije poslovne zone, investicije sele i u treću

- Da je boravio na tim utakmicama potvrdio je i sam župan na sjednici Županijske skupštine. Sada ćemo čekati pravorijek Povjerenstva za daljnje postupke - dodala je vijećnica SDP-a Karmela Gajdek.

U prijavi oporbeni vijećnici smatraju kako postoji "opravdana sumnja da privatni interes župana i dožupana utječe na njihovu nepristranost u obnašanju javne dužnosti" ističući pri tome kako je županijska Zajednica sportskih udruga sudjelovala u plaćanju obnove i najma privatnog prostora za potrebe županijskog Nogometnog saveza koji se nedavno preselio iz prostora u vlasništvu Grada Siska. 

Za komentar smo zatražili i župana Ivu Žinića te ćemo ga objaviti čim stigne.

 

Počela gradnja bolnice u Sisku Polaganje kamena temeljca Počela gradnja središnjeg paviljona sisačke bolnice