Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
MEĐU OKUPLJENIMA bilo je puno najmlađih

Advent u Gunji: Božićna priča okupila brojne posjetitelje

Foto: Općina Gunja
Po riječima načelnika Ante Gutića, o interesu mještana govori i to da je u jednom trenutku na Adventu u Gunji bilo više od 600 osoba svih uzrasta

U organizaciji Općine Gunje, a u suradnji s nekoliko udruga s područja općine, u Gunji je 16. prosinca održan Advent u Gunji. Bila je ovo prilika ne samo za okupljanje mještana Gunje nego i okolnih naselja koji su imali priliku opustiti se i zabaviti ispred Narodne knjižnice i čitaonice. O posjetu govori i to da je bilo gotovo pronaći mjesto za parkiranje automobila.

Načelnik Općine Gunja Ante Gutić pojašnjava kako su se po rasporedu i dogovoru s udrugama pripremale razne slatke i slane delicije, topli napici, čajevi, vino, kobasice…

Niz sadržaja

U organizaciju se uključilo više udruga kao i njihovi članovi koji su se pobrinuli da sve prođe u najbolje redu.

– Imali smo svake godine sajam i nekakvo događanje, ali ponukani Danom udruga, koji smo organizirali 23. rujna, i velikim odazivom mještana te više nego pozitivnim reakcijama, odlučili smo se organizirati Božićnu priču u Gunji, odnosno Advent u Gunji. Tada smo zabilježili veliki odaziv mještana i odlučili da nešto napravimo i u vrijeme Adventa. Poslije svega možemo reći kako smo više nego zadovoljni odazivom mještana, ali i sadržajima koje smo organizirali i ponudili posjetiteljima – kaže Gutić.

Svi zadovoljni

Osigurani su besplatni štandovi, a jedini preduvjet za to bilo je da na njima bude nešto besplatno što se može pojesti. Na njima su se prodavali sirevi, med, mandarine, džemovi, naranče, božićni ukrasi i slično. Po riječima Gutića, o interesu mještana govori i to da je u jednom trenutku na Adventu u Gunji bilo više od 600 osoba svih uzrasta. Među okupljenima je bilo i puno najmlađih koje su posebno razveselili članovi Moto kluba Cvelf iz Gunje koji su za sve mališane na Adventu osigurali prigodne poklon-paketiće. Osiguran je i dodatni kulturni sadržaj za što se pobrinuo lokalni umjetnik Stipo Mazalović koji je u prostorijama Narodne čitaonice i knjižnice imao postavljenu izložbu svojih slika koja je bila iznimno posjećena. Za dobru zabavu pobrinuli su se lokalni tamburaši, što je dodatno razveselilo sve prisutne.

– Iznimno smo zadovoljni svime što je organizirano, a posebno s odazivom mještana. U akciju se uključilo i niz udruga što je samo pokazatelj što i kako trebamo i možemo raditi. Sve ovo nam je odličan putokaz za budućnost te već sada možemo najaviti da ćemo nastaviti s organizacijom sličnih sadržaja. To su u vrijeme Dana udruga predložili mještani, a i sada su se čuli slični prijedlozi. Na nama je, kao općinskim vlastima, da na tome nastavimo raditi i da slične manifestacije organiziramo i u budućnosti – zaključio je Gutić.

Sela su ostala poluprazna, a mještani željni događanja

Općina Gunja, koju čini samo naselje Gunja, nalazi se u županjskoj Cvelferiji i do prije Domovinskog rata bilo je prije svega naslonjeno na susjedno Brčko (BiH) gdje su se mnogi školovali, radili, obavljali kupovine... S Domovinskim ratom se to promijenilo tako da su mještani na neki način prepušteni sebi. Sa Schengenom će i prometovanje preko mosta koji spaja Gunju i Brčko biti dodatno otežan.

Podsjećamo kako je Gunja, kao i susjedna sela, u proljeće 2014. bila pogođena katastrofalnom poplavom. Sve to je dodatno otežalo život tako da su mnogi odlučili sreću potražiti u drugim krajevima Hrvatske ili u inozemstvu. Ista je sudbina pogodila i okolna naselja, sela su ostala poluprazna, ali su mještani i dalje željni ovakvih događanja.

Božićna čarolija Besplatno klizalište i koncerti aduti su Adventa u Stupniku Na dijelu ulice Miroslava Krleže, Trga žrtava Domovinskog rata i ulice Ante Starčevića Uređuju se pješačke staze za 325.000 kuna Novosti u općini Gunja Na pet lokacija u Gunji postavljene pametne klupe