Izbornik
Naslovnica Općine Stupnik
Božićna čarolija

Besplatno klizalište i koncerti aduti su Adventa u Stupniku

Foto: Općina Stupnik
Blagdanska događanja u općini trajat će do 9. siječnja, a nastup sopranistice Josipe Bilić i Franje Bilić na orguljama i čembalu oduševio je posjetitelje

Božićna je čarolija stigla i u općinu Stupnik. U subotu, 10. prosinca otvorenjem klizališta postavljenog uz općinsku zgradu i podjelom darova djeci povodom blagdana svetog Nikole počeo je Advent u Stupniku.

Jutarnja škola klizanja

Kiša je malo pomaknula otvaranje koje je trebalo biti u petak, no subotnja je manifestacija razveselila Stupničane, osobito one najmlađe.

Uz prigodnu ugostiteljsku ponudu, fritule, kobasice, kuhano vino, glazbene nastupe i besplatno klizanje advent će trajati sve do 9. siječnja. Od 26. do 30. prosinca u jutarnjim satima organizirana je škola klizanja za djecu. U jutarnjim satima na dan otvorenja klizališta kazalište Tvornica lutaka izvelo je predstavu za djecu “Izgubljena brada Djeda Mraza”. U četvrtak 15. prosinca u večernjim satima na klizalištu su nastupile klizačice škole klizanja “Rolica” i održan je nastup grupe Soulfingers s Marijom Petrekovićem “Christmas special”. U subotu 17. prosinca nastupile su Stupničke mažoretkinje i grupa “Chicksticks”. Advent i klizalište prvi je put organizirano 2019., a dvije godine je izostalo zbog pandemije. Uz crkvu svetog Benedikta postavljene su tradicionalne božićne jaslice.

Završna večer sedmog izdanja Festivala adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu održana je 18. prosinca u crkvi svetog Benedikta u Stupniku. Koncert “Zvuci došašća” u blagdanske dane došašća i Božića održali su sopranistica Josipa Bilić i Franjo Bilić na orguljama i čembalu. Intiman koncert lirskog karaktera u Svetom Benediktu, jednoj od najstarijih crkvi s južne strane Save, ispunio je i oplemenio publiku lijepim tonovima i sakralnim, božićnim ugođajem. Vrijedi istaknuti da su Josipa i Franjo odrasli u Stupniku te da stasaju u respektabilne glazbenike koji svoje umjetničke izvedbene kvalitete dijele i sa svojim žiteljima.

Skrivena blaga

U crkvi je stupnički KUD Kraluš 30. prosinca održao prigodan koncert božićnih pjesama. Općina Stupnik je putem europskog projekta LAG-a Sava “Skrivena blaga ruralnog turizma” postavila infoploču i fototočku kod crkve svetog Benedikta u Donjem Stupniku. Info tabla sadrži važne povijesne činjenice zaštićenog povijesno-kulturnog lokaliteta i crkve sv. Benedikta. Sadržaj infoploče osmislio je i pripremio mještanin, magistar povijesti i engleskog jezika i književnosti Marko Babić.

Do 14. siječnja u Svetoj Nedjelji raznolik adventski program Zimski cajti donose zabavu, klizalište i niz koncerata Potpisan ugovor vrijedan 480 milijuna kuna Rimac u Stupniku gradi Centar za istraživanje Do 8. siječnja na Trgu Matice hrvatske Pavel, Vesna Pisarović, Žiga, Jacques Houdek... Klizalište, koncerti i bogat program aduti samoborskog Adventa