Izbornik
Naslovnica Općine Donji Andrijevci
U sklopu festivala održavaju se koncerti pjevačkih i plesačkih skupina, radionice...

Andrijevački folkloraši oduševili na festivalu tradicijske glazbe u Poljskoj

storyeditor/2024-05-10/KUD_1.jpg
1/2
Foto: KUD TOMISLAV KUD "Tomislav" Donji Andrijevci predstavio Hrvatsku u Varšavi
Članovi KUD-a "Tomislav" imali su zadovoljstvo i privilegiju sudjelovati na velikom proljetnom karnevalu koji već 14 godina spaja i uveseljava tisuće ljudi

Kulturno-umjetničko društvo "Tomislav" iz Donjih Andrijevaca već 85 godina dokazuje da folklorni amaterizam i lokalna kulturna baština itekako žive. Kao jedno od najboljih amaterskih folklornih društava u Hrvatskoj, "Tomislav" svojim aktivnostima dočarava kulturu življenja svojega kraja, ali uspijeva i u nastojanju osuvremenjivanja svojih djelatnosti. Gotovo tri desetljeća organizatori su državne smotre svirača na tamburi samici "Oj, samice, drvo javorovo, ko te sviro nikad ne bolovo", tijekom cijele godine odazivaju se na brojne nastupe diljem Hrvatske, BiH i Srbije, sudionici su svih događanja u lokalnoj zajednici i crkvi.

Strast prema pjesmi i plesu

Prije gotovo 30 godina andrijevački su se fokloraši među prvima odvažili na daleko inozemno putovanje. Otada su posjetili Francusku, Belgiju, Tursku, Rumunjsku i Italiju, a popisu je nedavno dodana i Poljska.

Naime, KUD "Tomislav" je u ljeto 2023. posjetila skupina poljskih etnomuzikologa u sklopu projekta "Putevima reemigranata". Nositelj toga projekta je poljska Fundacija Muzyka Zakorzeniona, čiji članovi dokumentiraju i populariziraju tradicionalnu glazbu pomažući tako desecima organizacija i institucija da je kao nematerijalnu kulturnu baštinu održe živom i pronađu joj mjesto u modernome svijetu.

Andrijevački folkloraši imali su zadovoljstvo i privilegij sudjelovati u svim aktivnostima tijekom festivala te su vjerodostojno, srčano i ponosno predstavljali svoju lokalnu kulturnu baštinu, općinu i zemlju
Foto: KUD TOMISLAV Andrijevački folkloraši imali su zadovoljstvo i privilegij sudjelovati u svim aktivnostima tijekom festivala te su vjerodostojno, srčano i ponosno predstavljali svoju lokalnu kulturnu baštinu, općinu i zemlju

– Temelj je ovoga projekta istraživanje tradicionalne glazbe s hrvatskih područja koja su u doba Austro-Ugarske nastanjivali Poljaci, a koje se danas naziva reemigrantima jer su se nakon Drugoga svjetskog rata vratili u Poljsku. No, sa sobom su ponijeli i danas vrlo uspješno njeguju razne glazbene oblike koje su usvojili u Hrvatskoj – pojašnjava Marta Vučković, stručna suradnica KUD-a Tomislav.

Nesumnjiva je poljska strast prema glazbi, pjesmi, plesu, tradiciji... Najbolji dokaz tome je Festival Wsystkie Mazurki Świata – proljetni karneval u središtu Varšave, proslava tradicionalne glazbe koja već 14 godina spaja i uveseljava tisuće ljudi. U sklopu festivala održavaju se brojni koncerti pjevačkih i plesačkih skupina, radionice, aktivnosti za djecu, izložbe i sajmovi. Dance Night je impresivna završnica na kojoj se okupe deseci skupina, na stotine izvođača i posjetitelja.

Ponosno predstavili Hrvatsku

Andrijevački folkloraši imali su zadovoljstvo i privilegij sudjelovati u svim spomenutim aktivnostima tijekom kojih su vjerodostojno, srčano i ponosno predstavljali svoju lokalnu kulturnu baštinu, općinu i zemlju.

– Drugog dana festivala KUD-ovci su pod vodstvom Marije Gačić, mag. ethnol. et cult. Anthrop., sudjelovali na pjevačkoj i plesačkoj radionici s poljskim polaznicima te su održali samostalni jednosatni nastup. Sljedećega dana vrlo su uspješno animirali publiku na sajmu glazbenih instrumenata, kao i na završnome plesnom partyju – izvijestila je Vučković.

Također, treba naglasiti da je predstavnike KUD-a ovom prigodom primio i hrvatski veleposlanik u Poljskoj Tomislav Vidošević. Budući da je društvo vrlo srdačno ugošćeno, na obostrano zadovoljstvo razgovaralo se o budućoj, još kvalitetnijoj i kompleksnijoj suradnji.

storyeditor/2024-05-10/MZC.jpg Irski veleposlanik u Međimurju Dowling: 'Dostigli ste vrlo visoke razvojne standarde' storyeditor/2024-05-09/mandicevac04.jpg Projekt ADAPTVitis vrijedan 2,1 milijun eura Znanstveni odgovor na utjecaj klimatskih promjena na vinogradarstvo storyeditor/2024-05-10/hrana_hartmann_B.jpg Nova sadnja kod tvornice Hartmann Samoodrživi voćnjaci: šire se "šume hrane" po Koprivnici