Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Projekt ADAPTVitis vrijedan 2,1 milijun eura

Znanstveni odgovor na utjecaj klimatskih promjena na vinogradarstvo

storyeditor/2024-05-09/mandicevac04.jpg
Foto: OBŽ ŽUPANIJA kontinuirano daje potporu poljoprivredi i Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, s kojim ima odličnu suradnju

Vinogradarska proizvodnja, kao i cjelokupna poljoprivreda, izrazito je izložena utjecaju ubrzanih klimatskih promjena, a odgovore na te izazove tražit će se i kroz Projekt "Prilagodba vinogradarstva klimatskim promjenama kroz valorizaciju i implementaciju adaptabilnih genotipova vinove loze – (ADAPTVitis)". Ugovor o njegovu financiranju, vrijedan 2,1 milijuna eura, dekanu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek prof. dr. sc. Krunoslavu Zmaiću uručio je državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić, i to ne slučajno u Mandićevcu kod Đakova, na Demonstracijskom vinogradarsko-vinarskom pokušalištu. Projekt se realizira u okviru prekograničnog Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Srbija 2021. – 2027.

– Ključno je omogućiti vinogradarstvu kao značajnoj djelatnosti za Osječko-baranjsku županiju, ali i širu regiju da se odupre izazovima koje su pred nas stavile klimatske promjene. Na ovaj način omogućavamo znanstveni pristup i nova tehnička dostignuća u suradnji dvije snažne ustanove, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu da iznađu rješenja za borbu s klimatskim promjenama kako bi očuvali vinske sorte i vinogradarstvo u ovoj regiji – kazao je državni tajnik Domagoj Mikulić.

Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić naglasio je da Osječko-baranjska županija kontinuirano daje potporu poljoprivredi i Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, s kojim ima odličnu suradnju.

– Naša je suradnja zaista na vrhunskoj razini, a Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek i Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu čestitam na izuzetno važnom projektu. Projekt je izuzetno vrijedan, prati europske trendove, a financira se europskim novcem. S ukupno 2069 hektara Osječko-baranjska županija druga je po veličini površina koje se nalaze pod vinovom lozom u Hrvatskoj, a vodeće mjesto zauzimamo po proizvodnji vina, oko 109.000 hektolitara. Projekt će novim idejama i rješenjima pridonijeti razvoju nove tehnologije, a posebno edukaciji mladih ljudi kako bi odoljeli svim izazovima klimatskih promjena – istaknuo je Lukić. 

storyeditor/2024-05-10/zelena_linija_1.png Cilj je otoke povezati s Dalmatinskom zagorom Zelena linija turiste vodi u obilazak ljepota Dalmatinske zagore storyeditor/2024-05-13/skupstina_-_Marusic.jpg Održana 23. sjednica Županijske skupštine Na aktualcu o vozilima, naknadama, ljekarni, kanalizaciji, Šaguljama... storyeditor/2024-05-10/dan.jpg Podizanje kvalitete zdravstvenih usluga Bespovratna europska sredstva za 65 projekata vrednijih od 355 milijuna €