Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Cilj je otoke povezati s Dalmatinskom zagorom

Zelena linija turiste vodi u obilazak ljepota Dalmatinske zagore

storyeditor/2024-05-10/zelena_linija_1.png
1/3
Foto: SDŽ PRVA OVOGODIŠNJA TURA otvorenim turističkim autobusom krenula je prema Centru za posjetitelje u Dugopolju. Na njoj je bilo mnoštvo gostiju i uzvanika, među njima župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban
Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije ove je godine obogatila ponudu Zelene linije. Od Centra u Dugopolju organiziran je niz izleta na imotska jezera, rijeku Cetinu, jahačke ture u Ogorju i Sinju

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i ove godine organizira lani uspostavljenu turističku turu Zelena linija, kojom predstavlja ljepote Dalmatinske zagore. Prva ovogodišnja tura otvorenim turističkim autobusom krenula je u utorak ujutro prema Centru za posjetitelje u Dugopolju. Na njoj je bilo mnoštvo gostiju i uzvanika, među njima župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Disperzija aktivnosti

– Uistinu nam je cilj kako u drugim segmentima na području Splitsko-dalmatinske županije, tako i u segmentu turizma, disperzirati aktivnosti diljem naše županije, o čemu sam često govorio, i po horizontali i po vertikali. Dakle, u svim dijelovima županije i po mogućnosti tijekom cijele godine. Imamo prekrasnu prirodu ovdje u Dugopolju, nedaleko od središta naše županije, centra Splita, a da ne govorim sve one ture koje se organiziraju iz ovog Centra u Dugopolju, iz našeg skrivenog habitata, odnosno Skrivene Dalmacije – rekao je Blaženko Boban.

– Još prošle godine bila je Zelena linija, a ove godine imamo dvije Zelene linije. Jedna će proći destinacije do Skrivene Dalmacije, a druga će ići od Skrivene Dalmacije, dakle disperzirat će se u unutrašnjost naše Dalmatinske zagore. Ne sumnjam da će ljudi biti oduševljeni, prije svega mirom, tišinom i ljepotom naših krajeva, ali i adrenalinskim vještinama. Onaj tko preferira adrenalinsku zabavu uistinu će uživati na imotskim jezerima, na Cetini, u vožnji quadova... Krećemo sa Zelenom linijom, a ono što dodatno moramo raditi je i naše otoke povezati s Dalmatinskom zagorom preko priobalja. I to ćemo raditi, možda nećemo stići za ovu sezonu, ali sigurno ćemo imati i linijske brodove s otoka do Splita odakle će Zelena linija prebacivati goste na ove destinacije na koje budu željeli ići – najavio je Boban.

OVE GODINE linija ulazi u skrivene dijelove Dalmatinske zagore
Foto: SDŽ OVE GODINE linija ulazi u skrivene dijelove Dalmatinske zagore

Direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović najavljuje kako ove godine linija ulazi u skrivene dijelove Dalmatinske zagore.

Peka i vino

– Dalmacija je puno više od obale, mora i otoka. Dalmacija je i ono iza brda, to je naša prekrasna Zagora, splitsko zaleđe, kao i ono Makarske rivijere. Upravo Zelena linija svaki dan ujutro kreće iz srca Splita, s Rive i vodi vas u centar za posjetitelje u Dugopolju. Od danas je taj centar postao i polazna točka izleta u Dalmatinsku zagoru naših divnih agencija. Možete svaki dan izabrati novu turu. Izleti se događaju na rijeci Cetini kroz raftinge, canyoning i slično, ali se šeta i po planinama, kroz povijesne utvrde i starorimske ceste. S druge strane, možete jahati konje kroz netaknutu prirodu, voziti quadove i sve to začiniti dalmatinskom pekom uz čašu dobrog vina. Mislim da se takvi doživljaji dugo pamte – jedan dan ćete ići po Mosoru, hodati starim rimskim cestama i upoznati utvrde, a drugi dan ćete se spustiti niz Cetinu. Nakon toga ćete do Alkarskih dvora i jahati našim poljima – rekla je Vladović.

Prošle godine Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije uvela je Zelenu liniju koja turiste iz centra Splita odvodi na jednodnevni obilazak Dalmatinske zagore. Tura polazi ispred crkve svetog Frane u Splitu i na ruti su Dugopolje – Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija, Klis – Stella Croatia, Tvrđava Klis i na koncu Salona, spojivši time obalu sa zaleđem te na taj način turistima dodatno približila našu raznoliku ponudu. Želja TZ-a Splitsko-dalmatinske županije je nastaviti ovaj do sad iznimno uspješan projekt. Osim nastavka Zelene linije, u Dugopolju u Centru za posjetitelje Skrivena Dalmacija postavljen je i novootvoreni infopult na kojem turističke agencije od sada imaju svoju bazu, prihvaćaju goste i nude izlete po Dalmatinskoj zagori.

Tako su u ponudi izletničke ture diljem Dalmatinske zagore, avanturistička vožnja quadovima, obilazak bajkovitih utvrda Cetinske krajine, canoe safari po rijeci Cetini, kao i jahačke ture u Sinju ili Ogorju. Ponuda će se vremenom, u suradnji s turističkim agencijama, dodatno obogaćivati.

storyeditor/2024-05-13/skupstina_-_Marusic.jpg Održana 23. sjednica Županijske skupštine Na aktualcu o vozilima, naknadama, ljekarni, kanalizaciji, Šaguljama... storyeditor/2024-05-10/dan.jpg Podizanje kvalitete zdravstvenih usluga Bespovratna europska sredstva za 65 projekata vrednijih od 355 milijuna € storyeditor/2024-05-13/Prijem_strelicari.JPG Streličari su se s Europskog prvenstva vratili s čak dvije medalje U Gradskoj vijećnici održan prijam za srebrne samoborske streličare