Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Podizanje kvalitete zdravstvenih usluga

Bespovratna europska sredstva za 65 projekata vrednijih od 355 milijuna €

storyeditor/2024-05-10/dan.jpg
1/2
Foto: Varaždinska županija EUROPSKI TJEDAN obilježen je nizom aktivnosti kojima su građani svih generacija upoznati s aktualnim informacijama o Europskoj uniji, s posebnim naglaskom što uključivanje Hrvatske u EU znači za Varaždinsku županiju
Varaždinska županija najuspješnija je po povlačenju novca iz EU fondova. Ulaže se u podizanje kvalitete zdravstvenih usluga, socijalnu skrb, civilno društvo...

Po povlačenju bespovratnih europskih sredstava u proteklom programskom razdoblju Varaždinska županija bila je najuspješnija, a trenutačno je u pripremi, provedbi ili je već realizirano 65 projekata vrijednih više od 355 milijuna eura. Ulagalo se, i ulaže, u podizanje kvalitete zdravstvenih usluga. Sada je najveći EU projekt u području zdravstva izgradnja Centralnog operacijskog bloka u Općoj bolnici Varaždin u kojoj je lani otvoren i objedinjeni hitni bolnički prijem. U Varaždinskim Toplicama otvoren je tzv. Spinalni centar, a Medicinska škola je EU novcem pretvorena u jednu od najsuvremenijih škola u državi.

Vidljiva korist

Bespovratna sredstva osigurana su i za izgradnju i dogradnju triju škola kao i za unutarnje uređenje hotela Minerva. Zahvaljujući novcu iz EU fondova, koristi su vidljive i na području socijalne skrbi i civilnog društva.

– Osigurani su pomoćnici u nastavi, školska prehrana za učenike lošijeg materijalnog statusa, a nastavljamo i s programom gerontodomaćica – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec na obilježavanju Europskog tjedna održanog u organizaciji Varaždinske županije, županijskih Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju i Koordinaciju za ljudska prava te Prve i Druge gimnazije Varaždin koje su među 50 hrvatskih škola uključenih u program "Škola ambasador Europskog parlamenta" u čijoj je organizaciji učenicima predstavljena kampanja za izbore za EU parlament "Iskoristi svoj glas!"

– Naši učenici i mladi moraju biti svjesni da politike koje netko donosi utječu na njihove živote i trebali bi se i sami uključiti u politiku ili neki oblik civilnog društva i tako pridonijeti zajednici u kojoj žive – rekla je voditeljica EPAS programa Ivana Žnidarić Kajić.

EUROPSKI TJEDAN obilježen je nizom aktivnosti kojima su građani svih generacija upoznati s aktualnim informacijama o Europskoj uniji, s posebnim naglaskom što uključivanje Hrvatske u EU znači za Varaždinsku županiju
Foto: Varaždinska županija EUROPSKI TJEDAN obilježen je nizom aktivnosti kojima su građani svih generacija upoznati s aktualnim informacijama o Europskoj uniji, s posebnim naglaskom što uključivanje Hrvatske u EU znači za Varaždinsku županiju

Obilježavanje Europskog tjedna započelo je s 1. Eurokvizom na kojem su najbolje poznavanje EU pokazali učenici Šeste osnovne škole koje je, među ostalima, pozdravila i zastupnica u EU Sunčana Glavak.

– Vrata Europe otvorena su mladima kako bi se obrazovali, putovali, upoznavali ljude, jezike i kulture. Nalazimo se u najvećem ciklusu ulaganja u obrazovanje u povijesti Hrvatske vrijednom 2,5 milijardi eura – rekla je europarlamentarka.

Tržište rada

Na tribini "Vještine i budućnost tržišta rada" župan Anđelko Stričak sudionike je upoznao i s obrazovnim sustavom Varaždinske županije koji je prilagođen potrebama tržišta rada.

– Osim vrijednosti koje njeguju sve zemlje članice EU, zajedničko nam je i tržište rada na kojem građani svih zemalja članica mogu neometano ulagati, poslovati, raditi. Biti u društvu zemalja kao što su Švedska, Danska, Nizozemska, Njemačka, Austrija nije samo pitanje prestiža već i transformacije, sigurnosti, razvoja. Očito je da nas drugi doživljavaju u daleko boljem svijetlu nego mi sami sebe jer da nije tako, sigurno nas ne bi pustili u veliku europsku obitelj. Varaždinska županija osnivač je 13 srednjih škola, 14 centara izvrsnosti te 5 centara izvrsnosti u strukovnim zanimanjima i dva centra kompetentnosti. Naše srednje škole prilagođene su cjeloživotnom obrazovanju tako da u suradnji s HZZ Područnim uredom Varaždin provodimo niz doškolovanja i različitih prekvalifikacija. U 2022. završilo ih je 234, lani 321, u ovoj godini već sada imamo 190 polaznika – naglasio je župan Stričak.

storyeditor/2024-05-10/Pokusaliste_sadnja-01.jpg Steriliziranim kukuljicama mužjaka sredozemne voćne muhe suzbija se ovaj nametnik U pokušalištu u Opuzenu zasađene nove sorte agruma storyeditor/2024-05-10/MZB.jpg Potpisan ugovor o nastavku obnove Odjela pedijatrije Optimalni uvjeti za liječenje najmlađih pacijenata storyeditor/2024-05-13/zg_kriz.jpg Na arheološkom lokalitetu Sveti Križ otkriveni jedinstveni nalazi Pronašli kovačnicu, kompleks za preradu željeza, metaluršku peć...