Izbornik
Naslovnica Općine
Jedan je od najpoznatijih proizvoda baranjskih polja

Cijelo desetljeće začinsku papriku proizvode na tradicionalan način

storyeditor/2024-02-26/bilje_foto_2.jpg
1/2
Foto: Bilje NA JEDNOM hektaru uzgajaju začinsku crvenu papriku i sve se radi ručno – od sadnje do berbe
Na OPG-u Varga Tatjana iz Bilja većinom se bave ekološkom proizvodnjom na 50 hektara poljoprivrednih površina

Mljevena paprika jedan je od najboljih i najpoznatijih proizvoda koji dolazi s baranjskih polja, potvrđuje to nekolicina nagrada koje su odnijeli baranjski poljoprivrednici, kao i tone prodanog proizvoda svake godine. Svog konja za utrku ima i Bilje, u kojem se nalazi OPG Varga Tatjana, koji je, ni manje ni više, dobitnik nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower award 2023. u kategoriji "Turistička seljačka gospodarstva".

Okrenuti izvozu

Inače, OPG Varga Tatjana nalazi se u Ulici Blatna 18 u Bilju, a počeo je s radom 2011. godine. Bave se većinom ekološkom proizvodnjom na 50 hektara poljoprivrednih površina, na kojima osim paprike uzgajaju žitarice i uljarice, a plasman proizvoda u potpunosti je okrenut izvozu. Paprika se sadi na daleko manjem zemljištu, ali zbog predanog rada i truda postala je proizvod po kojem su poznati.

– OPG Varga Tatjana više od 10 godina bavi se proizvodnjom začinske mljevene paprike. Papriku proizvodimo na površini od jednog hektara. Cjelokupan tehnološki proces obavlja se na tradicionalan način, odnosno ručno. Tehnološki proces sastoji se od proizvodnje presadnica, koja počinje krajem veljače, nakon čega slijedi ručna sadnja na polje sredinom svibnja. U zaštiti se koriste isključivo biološki preparati, a sama berba također se obavlja ručno – objasnila nam je Tatjana točan proces dobivanja takozvanog crvenog zlata.

Nakon dva tjedna predsušenja za obitelj Vargu slijedi ručno odstranjivanje peteljki te počinje proces sušenja koji traje deset dana.

DOBITNICI su nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower award 2023. u kategoriji "Turistička seljačka gospodarstva"
Foto: Bilje DOBITNICI su nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower award 2023. u kategoriji "Turistička seljačka gospodarstva"

– Nakon izlaska iz sušare paprika se melje na kamenim mlinovima, a tako dolazimo do vrhunskog proizvoda u kojem ostaju svi nutritivni elementi. Cjelokupnu proizvodnju distribuiramo na kućnom pragu – objašnjava Tatjana. Upravo zbog navedenog, kao i zbog kontinuirane proizvodnje izrazito kvalitetnog ekološkog proizvoda, OPG je dobio nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.

Potvrda razvoja

Dodijeljeno je više od 80 nagrada u osam kategorija, za koje je kandidirano 197 projekata iz Hrvatske, BiH te Srbije, a još 10 kandidata prijavilo se za posebnu nagradu "Eduard Kušen".

U probranom društvu našao se i ovaj OPG, kojemu je to potvrda da ide u dobrom smjeru.

– Nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske znači nam jako puno jer je to samo potvrda našeg silno uloženog truda i rada da na seoskom gospodarstvu zadržimo sve njegove vrijednosti te ih i dodatno nadogradimo. Nagrada nam je dodatni poticaj i motiv da u budućem radu podignemo nivo usluge na još višu razinu – kazala je Tatjana.

S obzirom na to da su poljoprivredu u potpunosti svladali, s vremenom su uvidjeli prostor za napredak u turističkom smjeru pa su tako nastale sobe Csórtok.

– OPG diverzificira svoju djelatnost u veljači 2022. godine pokretanjem seoskog turizma u Lugu, sobe za iznajmljivanje Csórtok u Ulici Š. Petefija 77. Smještaj Csórtok u tradicionalnoj je baranjskoj kući staroj više od sto godina i u kategorizaciji je smještaja 4 sunca – rekla je ponosno Tatjana dodavši kako gosti u Csórtoku mogu očekivati noćenje u šarmantnom seoskom smještaju, ukusan doručak od lokalno uzgojenih namirnica, šetnju prirodom kako bi se istražila slikovita okolica te smještaj s 4 sunca, koji osigurava udobnost i luksuz tijekom boravka.

Proces sušenja traje deset dana

Na jednom hektaru uzgajaju začinsku crvenu papriku i sve se radi ručno – od sadnje do berbe. Nakon dva tjedna predsušenja slijedi ručno odstranjivanje peteljki, a zatim počinje proces sušenja, koji traje deset dana. Nakon izlaska iz sušare paprika se melje na kamenim mlinovima te distribuira na kućnom pragu

storyeditor/2024-02-23/planetarij02.jpg Projekt Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske vrijedan 2,791.418 eura Veliki interes učenika za astronomiju i programe RZC-a Panonske Hrvatske storyeditor/2024-02-23/kisni_vrtovi_1.jpg Recipijenti koji omogućuju akumulaciju oborinskih voda Protiv simptoma "bolesne klime" borit će se i novim kišnim vrtovima storyeditor/2024-02-23/zrtve_1.jpg Događaj poznat kao Vrbsko-ruščičke žrtve Stradanje šestorice seljaka dokaz je teške povijesti hrvatskog naroda