Izbornik
Naslovnica Općine
kneževi vinogradi

'Dani baranjskog Bauhausa' – što je Bauhaus i tko su velikani iz Baranje

Posjetitelji se mogu aktivno uključiti u izradu tkanine i tepiha, baš onakvih kakve je Otti Berger opisivala u svojim posljednjim pismima
Foto: Kneževi Vinogradi
Bit će to priča o tri velikana modernizma – tekstilne dizajnerice Ottilije Berger, kazališnog urednika i glazbenika Andora Weiningera te arhitekta Farkasa Molnára

Ovoga vikenda Kneževi Vinogradi slavit će suvremenu umjetnost, kreativnost, multikulturalnost, ali i baranjske velikane svjetski poznate umjetničke škole Bauhaus. Naime, Udruga Fantast drugi put organizira "Dane baranjskog Bauhausa" te na taj način nastavlja promicati priču o dosad neispričanom dijelu baranjske povijesti.

"Dani baranjskog Bauhausa" pričaju priču o tri velikana modernizma, tekstilne dizajnerice Ottilije Berger, kazališnog urednika i glazbenika Andora Weiningera te arhitekta Farkasa Molnára. Njih spaja baranjsko porijeklo te vrijeme provedeno u svjetski poznatoj i do dan-danas utjecajnoj njemačkoj školi Bauhaus.

Izložbe, predavanja...

Manifestacija će se održati u subotu, 16. i nedjelju, 17. rujna u Kneževim Vinogradima, a posjetiteljima će ovaj dvodnevni festival pružiti priliku da saznaju što je Bauhaus, tko su ti velikani iz Baranje te zašto je njihova priča i djelovanje i danas važna. Uz informativne izložbe i predavanja bit će dostupne i interaktivne instalacije, a događaj nudi i glazbeno-zabavni sadržaj, dok su najmlađi umjetnici dobrodošli u malu školu glazbene umjetnosti.

Manifestacija će započeti u subotu u samom centru Kneževih Vinograda s interaktivnom instalacijom "Tkanina, prostor, i najljepši tepih". Posjetitelji su pozvani da se aktivno uključe u izradu tkanine i tepiha, baš onakvih kakve je Otti Berger opisivala u svojim posljednjim pismima. Program će se nastaviti na šetalištu ribnjaka, gdje će se održati radionica glazbe i ritma u slobodnoj interpretaciji, slično onome što je Andor radio sa svojom glazbenom kapelom kao ključnim dijelom Bauhausove škole. Priče ovih velikih Baranjaca, u koje spada i Farkaš, spojit će se i povezati u glumačkoj predstavi nakon koje sve posjetitelje očekuje popularan tulum "BURE kulture" i program "Orijent Ekspres" u gostima.

Balkanski i istočni ritam

Nedjeljni program uključuje nastavak radionica tkanja i vezanja u centru Kneževih Vinograda, a nakon toga će Antonija Mlikota, poznata povjesničarka umjetnosti i prva znanstvenica koja se bavila životom Ottilije Berger, na prostoru SRC-a Kneževi Vinogradi govoriti o njoj i njezinu bratu, modnom dizajneru Ottu Bergeru. Prezentacija će biti popraćena filozofskom šetnjom, koja će ovoga puta biti inspirirana Molnarovim KURI pokretom i pitanjem odnosa između koristi i sreće. Posebna glazbena poslastica na kraju manifestacije bit će instrumentalni Kontra Kvartet iz Maribora s vrućim balkanskim i istočnim ritmovima.

igralište KNEŽEVI VINOGRADI Novo igralište s umjetnom travom u partnerstvu s HNS-om Kneževi Vinogradi kneževi vinogradi Briga za najmlađe – nagrade, stipendije, nova igrališta... Kneževi Vinogradi kneževi vinogradi Sve veći broj turista uzrokovao porast broja smještajnih kapaciteta