Izbornik
Naslovnica Općine Klis
Klis

Do ljeta će se završiti uređenje pješačke staze Ilijin potok

Klis
1/2
Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell 11.04.2024., Solin Klis - Uredjena setnjica Ilijin Potok u Solinu. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Vrijednost projekta je više od 90.000 eura, a od toga je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije stiglo 36.000 eura bespovratnih sredstava

Općina Klis jedna je od onih koja kontinuirano radi na uređenju novih zelenih površina ugodnih za provođenje aktivnosti na otvorenom, a to dokazuju i trenutačni radovi na postojećoj pješačkoj stazi Ilijin potok.

Dizanje kvalitete života

Vrijednost projekta je nešto više od 90 tisuća eura, a od toga je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije stiglo 36 tisuća eura bespovratnih sredstava iz nacionalnog mehanizma Program podrške brdsko-planinskim područjima.

– Odobrenim financijskim sredstvima pridonijet će se podizanju životnog standarda stanovnika te održivom razvoju brdsko-planinskog područja, a sve u smislu poboljšanja dostupnosti društvene i komunalne infrastrukture. Općina Klis i dalje će nastaviti s izradom ovakvih projekata kako bi se poboljšala kvaliteta života naših stanovnika – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za opće poslove u Općini Klis Mila Perić na svečanom uručenju Ugovora o dodjeli sredstava Općini Klis. Ugovor joj je uručio ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić.

Projekt uređenja pješačke staze tek je jedan u nizu onih kojima se se nastoji popularizirati kvalitetnije provođenje slobodnog vremena kao i aktivnosti na otvorenom.Zahvaljujući njemu radi se na sve većoj dostupnosti sadržaja za sve stanovnike pazeći pritom i na zaštitu okoliša.

Radovi u tijeku

Nova, uređena pješačka staza s klupama, novim rasvjetnim tijelima te opremom za dva dječja igrališta s ljuljačkama i toboganima na području staze proširit će sadržaj komunalne i društvene infrastrukture na kliškom području, a ujedno i potaknuti zdraviji i aktivniji način života lokalne zajednice što je jedan od ciljeva lokalne vlasti. Zbog svog sadržaja novouređena pješačka staza omogućit će i kvalitetno provođenje slobodnog vremena u prirodi i za mlade obitelji koje bilježe velik trend naseljavanja na području cijele općine zbog velikog broja demografskih mjera koje općina sustavno provodi već dugi niz godina, a što u Klisu žele nastaviti i dalje. Svakodnevnim korištenjem pješačke staze smanjit će se i upotreba automobila kao i emisija plinova štetnih za okoliš što je još jedan od benefita projekta.

Radovi na uređenju staze su u tijeku, a stanovnici Klisa i okolice novu bi i osvijetljenu zonu za šetnju i rekreaciju trebali dobiti do početka ljeta. Na području staze uredit će se dva dječja igrališta, postaviti nove klupe i rasvjeta. 

storyeditor/2024-04-12/PXL_140224_110084000.jpg Od 50 do 70 € mjesečno prima 14 srednjoškolaca te od 50 do 120 € 47 studenata Općina Klis povećala učeničke i studentske stipendije za 40 posto storyeditor/2024-03-29/Screenshot_2024-03-29_at_09-38-08_Odrzan_okrugli_stol_o_izgradnji_azila_za_zivotinje.png Sporazum između Županije i Općine Klis o gradnji azila Županija gradi azil za životinje kad Grad Split to nije napravio storyeditor/2024-03-01/PXL_190224_110352594.jpg Načelnik Općine Klis Vetma: Cijela Dalmatinska zagora profitirat će izgradnjom tunela Kozjak!