Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Sporazum između Županije i Općine Klis o gradnji azila

Županija gradi azil za životinje kad Grad Split to nije napravio

storyeditor/2024-03-29/Screenshot_2024-03-29_at_09-38-08_Odrzan_okrugli_stol_o_izgradnji_azila_za_zivotinje.png
1/3
Foto: SDŽ PRIJE tri godine ova je ideja bila pokrenuta, nakon toga se stalo, a sada smo je mi ponovno pokrenuli, istaknuo je župan Blaženko Boban
Na Okruglom stolu na temu gradnje Azila za životinje Klis župan Blaženko Boban istaknuo je kako izradu dokumentacije financira Splitsko-dalmatinska županija, koja će za gradnju azila aplicirati na fondove

U Splitu je održan okrugli stol na temu gradnje Azila za životinje Klis. Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban podsjetio je kako zakonski okvir nalaže da azil za životinje treba graditi u pravilu lokalna zajednica koja je najveća u županiji.

Koordinacija radi

– U našem slučaju to je Grad Split. S obzirom na to da se dugo čekalo, zakon kaže da je Županija dužna preuzeti tu obvezu na sebe. Shodno tome i amandmanu na Županijskoj skupštini, donošenjem proračuna ugradili smo 50 tisuća eura za pripremnu dokumentaciju. Taj naš projekt bit će težak nešto više, a mi ćemo objekt podijeliti tako da idemo s jednim financiranjem direktno, a drugi dio ćemo financirati vlastitim sredstvima – izjavio je župan Boban te zahvalio povjerenstvu koje je 'zasukalo rukave' i intenzivno radi na realizaciji toga projekta.

Koordinator za gradnju azila Tomislav Šuta ističe kako je do sada napravljen niz koraka.

– Jedan od njih je ovaj okrugli stol. Sve dionike smo pozvali da iznesu svoja razmišljanja i svoja viđenja. Želimo kvalitetno izraditi konačno idejno rješenje koje je jako bitno – rekao je Šuta.

Zamjenik koordinatora za gradnju azila Igor Stanišić rekao je kako oni udruge shvaćaju kao partnere.

– Potpisan je sporazum, Županija se javila na javni uvid za izmjene Prostornog plana Općine Klis i nakon ovog okruglog stola vidjet ćemo koje će se ideje ovdje iznjedriti – izjavio je Stanišić.

AZIL za životinje gradit će se na području Općine Klis, što su sporazumom dogovorili župan Blaženko Boban i načelnik Općine Klis Jakov Vetma
Foto: Nikola Cutuk/ PIXSELL AZIL za životinje gradit će se na području Općine Klis, što su sporazumom dogovorili župan Blaženko Boban i načelnik Općine Klis Jakov Vetma

Dopredsjednik Društva arhitekata Dragan Žuvela, koji je izradio idejno rješenje azila za životinje, smatra kako je puno lakše približiti projekt ljudima ako se vizualizira cijela priča.

– To nije obvezujuće, ali želimo to pokrenuti. Nadam se da će se sve dobro analizirati i da će se napraviti uistinu kvalitetan azil – zaključio je Žuvela.

Nositelj projekta azila za životinje je Splitsko-dalmatinska županija, koja će ga i financirati, a aplicirat će i na sredstva iz europskih fondova. Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i načelnik Općine Klis Jakov Vetma potpisali su sporazum o suradnji između Splitsko-dalmatinske županije i Općine Klis u projektu gradnje azila za životinje na području Općine Klis, što je bio jedan od ključnih koraka za taj projekt. Idejno rješenje budućeg azila za životinje volonterski je izradio dopredsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela.

– Na prošlom županijskom proračunu bio je amandman HGS-a koji se odnosio na ovaj projekt i prihvatio sam ga ne razmišljajući ni trenutka. Ugradili smo u proračun 50 tisuća eura za izradu projektne dokumentacije. S obzirom na aktivnost koordinacijskog tima, ne sumnjam da ćemo dokumentaciju imati do kraja godine, a paralelno s tim Općina Klis će krenuti s izmjenom prostornog plana. Hvala načelniku Općine Klis Jakovu Vetmi jer se ovaj projekt tiče gotovo svakog građanina. Već prije tri godine ova je ideja bila pokrenuta, nakon toga se stalo, a sada smo je mi ponovno pokrenuli. Razmotrit ćemo i mogućnost financiranja ovog projekta sredstvima Europske unije – pojasnio je župan Boban i poručio kako očekuje da će se svi uskoro vidjeti na terenu.

Bez financijske koristi

Amandman na proračun zahvaljujući kojem su osigurana sredstva za pokretanje projekta podnio je Igor Stanišić (HGS), koji je istaknuo kako je riječ o velikom i zahtjevnom projektu, ali izrazio i uvjerenje kako će ga uspješno dovršiti. Općina Klis važan je partner u projektu.

– Područje Općine Klis jako je veliko, a ima malo stanovnika. To nam je desetljećima bio komparativni nedostatak. Međutim, ovakvim projektima taj nedostatak pretvaramo u komparativnu prednost – rekao je Jakov Vetma. Napomenuo je kako projekt neće donijeti veliku financijsku korist, ali, istaknuo je, svi su svjesni da u aglomeraciji u kojoj je Split najveći grad svatko ima svoju ulogu i mora dati svoj obol.

storyeditor/2024-03-28/MZB.jpg Stiže novac iz programa podrške regionalnom razvoju Među odobrenim sredstvima i 70.000 € za Muzej krumpira storyeditor/2024-03-29/Paketi_2.jpg Pomoć uoči Uskrsa u Vinkovcima Poklon-paketi za 38 obitelji te još 44 paketića za naše najmlađe storyeditor/2024-03-29/a_eu_ulaganja_vpz_foto_kristijan_toplak.jpg Brojne nagrade i sve više turista dokaz su da radimo dobar posao, ističe Andrović EU projekti promijenili lice županije – više ih je od 500, vrijednih 300 milijuna eura