Izbornik
Naslovnica Općine Dubrava
VELIKI PROJEKT

Dubrava dobiva i novi sustav navodnjavanja

Foto: Općina Dubrava
Projektno-tehničku dokumentaciju za "Sustav navodnjavanja Dubrava" naručila je Zagrebačka županija

Hrvatske vode i Zagrebačka županija investitori su nedavno predstavljenog projekta "Sustav navodnjavanja Dubrava". Županija je pritom naručila izradu projektno-tehničke dokumentacije, odnosno predstudije sustava navodnjavanja na temelju koje bi se trebao steći uvid u koncepcijska rješenja i ekonomsko-financijsku analizu sustava. Sustav će tako obuhvatiti lokacije na području Rugvice i Dubrave te potez Lupoglav – Lonjica – Prečec.

– Bruto površina područja obuhvata sustava u Dubravi procijenjena je na 289 hektara. Rasprostire se između naselja Pehardovac i samog središta općine. Zainteresirani korisnici sustava, odnosno naši poljoprivrednici obrađuju više od 75 posto toga obuhvata, a ostalo su manja poljoprivredna gospodarstva. Na području obuhvata odvija se ratarska proizvodnja u obliku kultura kao što su pšenica i kukuruz, oni uglavnom ovise o padalinama, a padaline su u zadnje vrijeme nestabilne i nepredvidive, stoga bi se izgradnjom ovakvog sustava doskočilo tome i ne bismo više ovisili samo o vremenskim prilikama, već bi se omogućila raznovrsnija i stabilnija poljoprivredna proizvodnja – rekla je pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Dora Adžić. A kako bi se projekt počeo realizirati, dokumentacija, dodala je, mora biti spremna u godini dana.

– Proveli smo anketu 2018. u koju smo uključili poljoprivrednike. Zainteresirani su se mogli javiti na javni poziv, a na temelju toga dobili smo tri projekta koja se provode u Zagrebačkoj županiji. Želja nam je na temelju idejnog projekta pripremiti dokumentaciju kako bismo povukli europska sredstva. Država ovaj projekt financira s 20 posto, Županija s 80, a poljoprivrednici će financirati stavljanje sustava u funkciju i korištenja na parceli – kazala je.

A projekt je u Dubravi predstavio projektant Vodoprivredno-projektnog biroa Ivan Žaja.

– Voda bi se osigurala formiranjem akumulacijskog prostora na vodotoku u Cerini na granici između Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. On bi se pregradio branom visokom oko 3,5 metara, kojom bi se formirao akumulacijski prostor u prirodnoj depresiji. Uz branu bi se sagradila i crpna stanica koja bi omogućila dovod vode do korisnika, gdje bi se korisnici priključivali sa svojim sustavima za navodnjavanja na priključke koji bi bili dovedeni do tih parcela – istaknuo je. 

Načelnik Općine Dubrava obišao je radove na rekonstrukciji Dječjeg vrtića Dubrava, a dok čekaju nove prostore, odlučili su povećati sredstva za sufinanciranje smještaja djece u alternativnim vrtićima Investicija je vrijedna više od 3,5 milijuna eura Obišli gradilište najvećeg projekta – rekonstrukciju i dogradnju vrtića DODIJELJENI UGOVORI S predstavnicima općina i gradova u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici susrela se državna tajnica Željka Josić Uručeni ugovori Općini Dubrava 19.440 eura za sufinanciranje troškova stanovanja mladim obiteljima DODIJELJENI UGOVORI S predstavnicima općina i gradova u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici susrela se državna tajnica Željka Josić Gotovo 20 tisuća eura Općini Dubrava dodijelio je Središnji državni ured za demografiju i mlade Mladim obiteljima sufinancirat će stanovanje, prijave otvorene do 30. rujna