Izbornik
Naslovnica Općine Dubrava
POTPISAN UGOVOR

Dubrava je bliže dobivanju centra od 5800 kvadrata

Foto: Općina Dubrava
Regionalni centar za razvoj stočarstva obuhvaća edukacijskoinformacijsku, stajsko-aukcijsku i pomoćnu zgradu

U Općini Dubrava planira se gradnja Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava.

O gradnji centra priča se već neko vrijeme, a sad se i službeno ide u izradu projektno-tehničke dokumentacije za gradnju i opremanje.

Hrane je sve manje

Vrijednost je ugovora 761.875 kuna, a od tog je iznosa Zagrebačka županija povukla 400 tisuća kuna iz Programa sufinanciranja pripreme infrastrukturnih projekata kojima se potiče udruživanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača na regionalnoj razini, a ostatak sredstava osigurala u vlastitom proračunu.

U projekt bi trebalo, prema cilju, biti uključeno devet županija s područja sjeverozapadne Hrvatske na čijem području posluje znatan broj uzgajivača stoke koji posjeduju velik dio stočnog fonda. Gradnja samog centra planirana je u općini Dubrava, a podrazumijeva tri objekta - edukacijsko-informacijsku, stajsko-aukcijsku i pomoćnu zgradu ukupne površine nešto veće od 5800 kvadrata.

Načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša istaknuo je pri potpisivanju ugovora da živimo u vremenu kada je itekako velik naglasak na samodostatnosti i općenito proizvodnji hrane.

– Hrane je sve manje, a potrebe su velike. Prema tome, u interesu nam treba biti da Republika Hrvatska bude samodostatna u proizvodnji stoke – poručio je načelnik te dodao kako mu je drago da je Dubrava odabrana kao centar realizacije tog važnog projekta. Damir Horvatić, predsjednik Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda, naglasio je koliko je centar važan za tu regiju Hrvatske.

Projekt iznimno izazovan

– Ne samo u smislu opstanka uzgoja, već i u pokušaju zadržavanja mladih na ovom području – rekao je Horvatić. Dodao je kako je ovaj centar zamišljen ne samo kao prodajna i aukcijska dvorana već i u svrhu kvalitetne edukacije i osposobljavanja mladih koji bi se nastavili baviti stočarstvom. Dean Stubnja, voditelj ureda koji će raditi projektno-tehničku dokumentaciju, istaknuo je kako je s arhitektonske strane projekt iznimno izazovan jer se takvo što ne radi svaki dan.

– Arhitektura je nešto što ne obuhvaća samo krov, zidove i temelj, već nešto što oplemenjuje cijeli prostor – istaknuo je arhitekt Stubnja poručivši da će se tom mišlju voditi pri izradi dokumentacije.

U Staroj Kapeli, na području Općine Dubrava, otvoren je inače Salers centar, namijenjen početnicima u uzgoju u tzv. sustavu krava - tele.

Grad Čazma brine se o udrugama Za programe i projekte udruga 245.000 kuna iz proračuna Najbolji sportaši, sportske ekipe i sportski djelatnici Garešnice Najbolji sportaši u 2021. su Patricija Santo i Dražen Bengez NAJVEĆI PROJEKT U POVIJESTI GRADA Terme Bjelovar – Olimpijski centar za razvoj vodenih sportova