Izbornik
Naslovnica Općine
bilje

Festival održivosti povezuje svijet znanosti, užitka i umjetnosti

vino
1/2
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Bit će predstavljena EIT Food inicijativa te informacije o trenutačno otvorenim EIT Food natječajima

Prvi Festival održivosti u Osijeku i Bilju počinje danas, a trajat će sve do 18. rujna. Festival je organiziran u suradnji Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilišta u Splitu i Kulturno-razvojnog centra Općine Bilje. Cilj je predstaviti dostignuća akademske zajednice u doprinosu ostvarivanja ciljeva održivog razvoja.

Suradnjom do razvoja

Tijekom Festivala održivosti bit će organizirane radionice, predavanja za ciljanu publiku, odnosno za učenike osnovnih i srednjih škola, potom za studente, buduće poduzetnike, startup tvrtke, poduzetnike u kasnijem rastu i razvoju, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, inovatore i istraživače. Još jedan od ciljeva Festivala održivosti je povezati svijet znanosti, umjetnosti i užitka te potaknuti na inovativno razmišljanje sudionika koji dolaze iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, ali i ostalih koji su na početku svoga poslovanja te su im potrebne informacije o trenutačno dostupnim EU programima i mogućnostima koje oni pružaju. U okviru događaja, jedan od programa koji će biti predstavljen je EIT Food inicijativa te informacije povezane s trenutačno otvorenim EIT Food natječajima. Također, teme koje će biti obuhvaćene su digitalizacija ruralnih područja kroz projekt dRural te internacionalizacija poslovanja kroz projekt Enterprise Europe Network.

Foto: Bilje

 

– Ovakvim projektima nastojimo ostvariti i ojačati suradnju sa Sveučilištem i fakultetima, gdje upravo te institucije postaju aktivnim partnerima u razvoju lokalne zajednice. Suradnja s Umjetničkom akademijom iz Osijeka i Fakultetom agrobiotehničkih znanosti već je rezultirala kvalitetnim projektima. Izuzetno nam je drago proširiti suradnju i s drugim Fakultetima na područjima od zajedničkog interesa, osobito u području razvoja i unapređenja kulture, turizma i poljoprivrede. Svjesni smo realnosti koncepta u kojem suradnja lokalnih samouprava, Sveučilišta i poduzetničkog sektora znači pametnu specijalizaciju, a takav koncept daje šanse za brži i bolji razvoj naše Općine Bilje – kazali su iz Općine.

Prvog dana festivala prisutni će moći pogledati predstavu "Govorite li hrvatski?" u kojoj Joško Ševo na pitanje iz naslova odgovara na najbolji mogući način, stihovima i monolozima nekih od najvećih hrvatskih pjesnika i pisaca čije tekstove govori kroz poeziju i prozu, na svim hrvatskim dijalektima u zasigurno najzahtjevnijoj kazališnoj formi.

Digitalizacija poslovanja

Radionica "Sljubljivanje hrane i vina kroz internacionalizaciju i digitalizaciju poslovanja" namijenjena je vinskom sektoru. Prihvatljivi su sudionici koji dolaze iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, ali i ostalih sektora kojima su potrebne informacije povezane s digitalizacijom i internacionalizacijom poslovanja. Neke od tema koje će biti obuhvaćene su generiranje ideja, poticanje poduzetničkog razmišljanja, zatim pružanje važnih informacija povezanih s internacionalizacijom poslovanja uz korištenje Enterprise Europe Network baze za poslovnu suradnju i pronalazak inozemnih partnera. Naglasak je na korištenju digitalnih alata u poslovanju te će biti predstavljena virtualna tržnica zdravih proizvoda i usluga koja korisnicima omogućuje izravnu prodaju svojih ekoproizvoda, a kupcima kupnju kvalitetnih ekoloških proizvoda. Na radionici "Mogućnosti financiranja kroz otvorene EU natječaje" bit će prezentirani trenutačno otvoreni EU natječaji s naglaskom na programe i projekte koje provodi TERA Tehnopolis d o.o.

Manifestacija je to koju je prije dvadeset i pet godina pokrenula nekolicina entuzijasta Bogat glazbeni program Ribarski dani u Kopačevu: Držimo se tradicije, ali uvijek je nešto drukčije Eugen Savojski OPĆINA BILJE Skrovita mjesta općine Bilje – od starog mlina do stepskog travnjaka Kozjak bilje Pustare, radnička naselja, sada su atrakcija za ljubitelje arhitekture