Izbornik
Naslovnica Općine
Dio rita koji je teško oku uhvatljiv

Nagrade filmu 'Kopački rit – Blues delte' na Festivalu turističkog i etno filma

Dok smo kreirali ovaj film, bitno nam je bilo da kreiramo film koji će izazvati određeno uzbuđenje u gledatelju i naravno izazvati želju za posjet Kopačkom ritu u bilo koje godišnje doba, rekla je Ivana Plašćak
Foto: UDRUGA TRAGOM HRVATSKE BAšTINE
Inspiracija za naziv i motiv filma 'Blues delte' vezan je uz specifične sličnosti između delte rijeke Mississippi na jugu Sjedinjenih Američkih Država

Grand prix u Krku održanoga ovog tjedna, premijernog izdanja Festivala turističkog i etno filma (TEF-a) otišao je u ruke predstavnika Turističke zajednice Općine Bilje i to za film "Kopački rit – Blues delte".

Sličnost sa SAD-om
Festival turističkog i etno filma već je svojim prvim izdanjem ispunio očekivanja organizatora, ali i publike, ukazavši da osim u razmjeni iskustava, TEF ima velik potencijal i na planu otvaranja vrata novim smjerovima u produkciji turističkih i etno filmova, a time pridonošenja drugačijem, organizatori kažu i kvalitetnijem načinu valorizacije hrvatske baštine.

U sklopu festivala održana su i dva vrlo zanimljiva panela, nakon kojih je publika u Velikoj vijećnici Grada Krka imala priliku pogledati 24 etno te čak 40 turističkih filmova. U kategoriji turizam nagrađeno je 13 filmova, jedan serijal, a dodijeljena je i nagrada za najbolji prikaz destinacije kroz godinu. Najviše nagrada – za fotografiju, scenarij i režiju – dodijeljeno je filmu "Kopački rit – Blues delte" Turističke zajednice općine Bilje.

Film je snimljen iz programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija iz projekta Wild Danube tour. Film je turističko-edukativnog karaktera, a autori filma su Mario Romulić i Dražen Stojčić, dok je voditeljica projekta bila Ivana Plašćak, ravnateljica Kulturno-razvojnog centra Općine Bilje.

Inspiracija za naziv i motiv filma "Blues delte", vezan je uz specifične sličnosti između delte rijeke Mississippi na jugu Sjedinjenih Američkih Država, kolijevku blues glazbe te delte Dunava i Drave u Kopačkom ritu. U svojoj knjizi iz 1887. godine Rudolf von Österreich usporedio je krajolik rita s deltom Mississippija.

Za glazbeni motiv filma sugerira se specifični delta-blues, najstariji poznati oblik blues glazbe, specifičan za samu kolijevku žanra.

Uzbuđenje u gledatelju
– Dok smo kreirali ovaj film, bitno nam je bilo da kreiramo film koji će izazvati određeno uzbuđenje u gledatelju i naravno izazvati želju za posjet Kopačkom ritu u bilo koje godišnje doba jer su njegove ljepote prikazane u filmu kroz sva četiri godišnja doba. Također smo željeli prikazati i onaj dio rita koji je teško oku uhvatljiv tako da svi posjetitelji mogu u našem multimedijskom centru doživjeti Kopački rit prije samog obilaska – kazala je Ivana.

U TIMU Obiteljskog centra su stručnjaci usmjereni na potrebe djece bez adekvatne roditeljske skrbi, djece s razvojnim poteškoćama, žrtve nasilja, udomiteljske i posvojiteljske obitelji i druge ranjive skupine Jačanjem najranjivijih u zajednici jača čitavo društvo U projekt "Zajedno za obitelj" uključeno čak 3100 korisnika Gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i pročelnik Upravnog odjela za razvoj Grada Marin Kokorić ovih su dana obišli gradilište Radovi na prometnici u Poduzetničkoj zoni Turbina 3 Trasa prometnice je iskopana i ojačano slabo nosivo tlo Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak ugostio je nagrađene učiteljice i profesorice u svom uredu kako bi im čestitao na postignutom uspjehu Četiri učiteljice i profesorice iz Čazme među najboljim u Hrvatskoj Dograđujemo osnovnu školu novim učionicama uz najveće standarde