Izbornik
Naslovnica Županije
Jačanjem najranjivijih u zajednici jača čitavo društvo

U projekt "Zajedno za obitelj" uključeno čak 3100 korisnika

U TIMU Obiteljskog centra su stručnjaci usmjereni na potrebe djece bez adekvatne roditeljske skrbi, djece s razvojnim poteškoćama, žrtve nasilja, udomiteljske i posvojiteljske obitelji i druge ranjive skupine
Foto: Međimurska županija
Obiteljski centar – područna služba međimurska proveo je projekt sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda i vrijedan ukupno 330.093 eura

Održana je završna konferencija projekta "Zajedno za obitelj" koji je proveo Obiteljski centar – područna služba međimurska, sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda te vrijedan ukupno 330.093 eura. Tijekom dvije godine provedbe dosegnuti su važni ciljevi, a jedan od njih bio je i uređenje prizemlja zgrade u Ulici Matice hrvatske 1 b u Čakovcu.

Početkom ove godine, u skladu sa zakonskim izmjenama, Obiteljski centar – područna služba međimurska odvojio se od Zavoda za socijalni rad, na temelju čega je 3. svibnja 2023. godine postao i korisnik ovog projekta, kažu u Županiji. Opremljeno je 379 kvadratnih metara obnovljenog prostora, uz to što je projekt podrazumijevao i niz aktivnosti vezanih za smanjenje broja korisnika usluge smještaja kao institucijskog oblika skrbi izvan vlastite obitelji, kao i aktivnosti vezane za jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s ciljanim skupinama. Nije zapostavljen ni rad na podizanju svijesti u zajednici o važnosti procesa deinstitucionalizacije te prava brojnih ranjivih skupina.

Vršiteljica dužnosti voditeljice Obiteljskog centra Lidija Vinković, ujedno i koordinatorica projektnih aktivnosti, te župan Matija Posavec govorili su o važnosti projektnog nasljeđa te ulaganju u prostore bivših ambulanti Doma zdravlja koje danas koristi Obiteljski centar, a u koje je, izvan projekta, Međimurska županija uložila oko 55.000 eura u vanjsku obnovu i obnovu krovišta.

Obnovljen prostor
– Zahvaljujem Međimurskoj županiji i županu što su nam ovu zgradu ustupili na korištenje te nam pomogli u obnovi prostora u kojima sada kvalitetno možemo obavljati svoju zadaću – istaknula je L. Vinković. U timu Obiteljskog centra stručnjaci su usmjereni na potrebe djece bez adekvatne roditeljske skrbi, djece s razvojnim poteškoćama, žrtve nasilja, udomiteljske i posvojiteljske obitelji i niz drugih ranjivih kupina.

– U projektu su zaposlena četiri nova djelatnika koji s istekom provedbe dobivaju ugovore na neodređeno, što govori i koliko smo kadrovski ojačani. Projektom smo planirali rad s 3020 korisnika, no uključili smo ih 3100 – dodala je L. Vinković. Voditeljica projekta Mateja Živčec iz Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e detaljnije je predstavila provedene aktivnosti. Župan Posavec istaknuo je važnost nasljeđa projekta koje, kako je rekao, zajednicu obogaćuje novim modelima socijalnih usluga, kvalitetnijom socijalnom skrbi i novim stručnjacima.

Podrška županije
– Riječ je o kvalitetno provedenom projektu kojim smo osnažili našu zajednicu te podignuli standard socijalnih usluga u cilju podrške svim generacijama. Međimurska županija ostaje podrška ovoj službi, kao i svim udrugama i pojedincima koji rade na uključivanju najranjivijih skupina našeg društva u zajednicu – kazao je župan.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini rekla je da se jačanjem najranjivijih u zajednici jača čitavo društvo.

– Upravo je obitelj temelj zdrave zajednice i utoliko su rad stručnjaka Centra i dosezi ovog projekta važniji – dodala je gradonačelnica. Ravnateljica Zavoda za socijalni rad Čakovec Alenka Bilić podsjetila je na važnu ulogu Međimurske županije u uspješnosti projekta "Zajedno za obitelj".

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak ugostio je nagrađene učiteljice i profesorice u svom uredu kako bi im čestitao na postignutom uspjehu Četiri učiteljice i profesorice iz Čazme među najboljim u Hrvatskoj Dograđujemo osnovnu školu novim učionicama uz najveće standarde Projekt istraživanja i korištenja izvora u Rečici za grijanje Karlovčana vrijedan je čak 33 milijuna eura, a Grad je s njim daleko došao Karlovac čeka EU novac za eksploataciju geotermalne energije "To je projekt za generacije jer rješava pitanje korištenja obnovljivih izvora energije" KROZ ZADRUGARSTVO djeca stječu dodatna znanja i vještine koje će im biti korisne u budućnosti Dani učeničkih zadruga Dječju kreativnost županija podupire i sa 17.000 eura