Izbornik
Naslovnica Općine Klis
Klis

'Njima nedostaje razgovora i druženja. Oni samo traže malo pažnje'

1/3
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL 13,05.2024., Klis - U prostoru Doma kulture opcine Klis odrzana je konferencija za medije projekta "Zazeli". Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Klis je kao nositelj projekta Zaželi osigurao 1,4 milijuna €. U četiri partnerske općine (Klisu, Dugopolju, Dicmu i Prgometu) zaposlit će se 35 teže zapošljivih osoba koje će skrbiti o 210 najosjetljivijih i najpotrebitijih korisnika tijekom 28 mjeseci

Nastavak projekta Zaželi – Za sretniju starost u svom domu obilježen je uvodnom konferencijom u Klisu, na kojoj su se okupili načelnici partnerskih općina: Klisa, Dugopolja, Dicma i Prgometa kao i žene koje su dobile posao u sklopu projekta i koje skrbe o starijim ljudima na svom području.

Nisu se zaboravili

– Naš posao je da za njih odemo u trgovinu, kod liječnika, pomognemo im po kući, oko pripreme obroka, ali od svega im je najvažnije druženje. Većina ih ima obitelji koje dođu i pomažu, tako da nisu zaboravljeni, ali im nedostaje razgovora i druženja. Oni samo traže malo pažnje – kaže Meri Jurenić, koja od samog početka radi na ovom projektu. Otkrila je i kako je tijekom šestomjesečne pauze u provedbi projekta nastavila obilaziti svoje korisnike. Osim što su se štićenici naviknuli na njezine posjete, ni ona ih nije mogla tek tako zaboraviti i prestati dolaziti.

I Klišanka Danijela Marović već je bila angažirana u projektu Zaželi pa zna koliko posjet, pomoć i lijepa riječ znače starijim ljudima koji žive sami te smatra kako je ovo najbolji projekt koji se provodi europskim sredstvima.

Novi ciklus projekta Zaželi vrijedan je 1,47 milijuna €, a trajat će tri godine. Ukupno će se u četiri partnerske općine zaposliti 35 teže zapošljivih žena koje će skrbiti o 210 najosjetljivijih i najpotrebitijih korisnika. Tijekom 28 mjeseci one će korisnicima pružati usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu, a svaki korisnik će jednom mjesečno dobiti i paket osnovnih higijenskih potrepština.

U Općini Klis zaposlit će se 10 žena koje će skrbiti o 60 korisnika. Njih 10 bit će zaposleno na području općine Dicmo, u Dugopolju će posao u okviru projekta dobiti devet žena, a u Prgometu njih još šest. Svaka od žena skrbit će o šest korisnika.

– Projekt je lijep, ljudski, pravedan i mislim da EU fondovi, osim infrastrukturnih projekata, kroz ovakve projekte daju mogućnost poboljšati standard stanovnika. Vjerujem da će projekt i nakon ove tri godine živjeti dalje i da nećemo imati problema s dobivanjem sredstava – poručio je Jakov Vetma, načelnik općine Klis, koja je i nositelj projekta.

– Od 2019. sudjelujemo u ovom projektu i zaista sam zahvalan našim partnerskim općinama i udrugama, kao i Centru za socijalnu skrb u Solinu. U Dugopolju je od tada preko 40 korisnika imalo skrb, a više od 10 žena imalo se priliku obučiti kroz taj posao. Neke su išle u autoškolu, neke na tečaj kuhanja. To je projekt koji moramo nastaviti. Ako se dogodi da država stane s financiranjem ovakvog programa, morat ćemo nekako osigurati sredstva za nastavak. Ne možeš ljudima oduzeti skrb, pogotovo kada ih naučiš na drugačiji standard. Tako da svaka nova godina financiranja veseli – rekao je Perica Bosančić, načelnik Općine Dugopolje.

Omogućiti starost u kući

Naglasio je kako je ovo puno humaniji način života u starosti, kada većina želi ostati u svojoj kući, a uz to, nisu svi u prilici plaćati skup smještaj u domovima za starije.

– Dosta ljudi se libi prihvatiti takvu pomoć i prihvatiti tada nepoznate ljude u svoj stan, ali ako ih uspijete nagovoriti i ako im dovedete ljude u dom, vrlo brzo se sprijatelje i na kraju sami inzistiraju da im se ista osoba vrati. Stvaraju se plemenita prijateljstva i poznanstva. Mislim da trebamo mijenjati narativ da je ovo neka vrsta milostinje. Ovo je projekt koji nam je potreban jer zbližava zajednicu, a toga danas nedostaje. Da nam se ne dešavaju ružne priče da netko umre i da danima ne znamo da se to dogodilo. Ne smije nam se to dogoditi – zaključio je Bosančić.

Petar Maretić, načelnik Općine Dicmo također je istaknuo kako je Zaželi hvalevrijedan projekt koji je puno olakšao rad i načelnicima u ruralnim sredinama s obzirom na to da u zaselcima ima puno starijih i nemoćnih osoba kojima je potrebna pomoć.

U projektu je dosad sudjelovalo više od sto žena, a uslugu je koristilo više od 300 krajnjih korisnika. Projekt Zaželi iznimno je važan jer spaja dvije kategorije; dugotrajno nezaposlene osobe i starije i nemoćne ljude i rješava njihove egzistencijalne probleme.

storyeditor/2024-04-18/WhatsApp_Image_2024-04-17_at_08_23_59.jpeg Multipraktično vozilo DVD-a Klis može pokriti više od 90% intervencija S novim vozilom spašavamo, gasimo i radimo sve intervencije Klis Klis Do ljeta će se završiti uređenje pješačke staze Ilijin potok storyeditor/2024-04-12/PXL_140224_110084000.jpg Od 50 do 70 € mjesečno prima 14 srednjoškolaca te od 50 do 120 € 47 studenata Općina Klis povećala učeničke i studentske stipendije za 40 posto