Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
Rješavanje starih problema

Obnova Lovačkog doma u Gunji preduvjet je za planove razvoja lovnog turizma

1/2
Foto: Općina Gunja
Razvoju lovnog turizma pogoduje to što je područje bogato divljači, a ribolovcima je blizu i rijeka Sava

Općina Gunja nastavlja s rješavanjem desetljećima starih problema koji će značiti dosta u daljem svakodnevnom životu mještana ovoga naselja. Načelnik Općine Gunja Anto Gutić kaže da su u tijeku završne aktivnosti kojima će Općina postati vlasnik Lovačkog doma.

POTPORE GRADA ĐAKOVA Poljoprivrednicima ukupno 225.000 kuna

Odluka o darovanju

Prema njegovim riječima, Lovački dom u Gunji sagrađen je prije 25 godina na zemljištu u vlasništvu Hrvatskih šuma. U međuvremenu je Općina Gunja provela legalizaciju objekta, a potom i parcelaciju čestice na kojoj se objekt nalazi i zatražila od Hrvatskih šuma da daruju taj objekt Općini jer ga je ona tada i sagradila.

– Očekujemo da ćemo vrlo brzo i dobiti odluku o darovanju Lovačkog doma. Nakon toga će se pristupiti obnovi samog objekta. Planiramo ga prijaviti i na EU projekte jer želimo ondje pokrenuti lovni i ribolovni turizam odnosno dograditi dom tako da osiguramo nekoliko smještajnih jedinica koje će zasigurno izazvati interes lovaca i ribolovaca jer se lovački dom nalazi na osami, nekoliko kilometara izvan naselja, u samoj šumi i uz kanal Konjuša i nekoliko stotina metara samo udaljen od rijeke Save. Zapravo je na idealnoj lokaciji gdje im je sve blizu i gdje sve imaju. Isto tako radi se i o području bogatom divljači – rekao je Gutić.

Foto: Općina Gunja

Usporedo se rješava i problem star nekoliko desetljeća, koji podrazumijeva gradnju novoga groblja i mrtvačnice kod svetišta Šumanovci. Gutić pojašnjava kako je nakon nekoliko desetljeća potpisom ugovora o korištenju šumske infrastrukture Općina Gunja konačno osigurala najvažniji preduvjet za legalnu gradnju svih sadržaja na svetišta Šumanovci i oko njega. Ta cesta zapravo postoji već desetljećima, ali nikada, iz nepoznatih razloga, nije i ucrtana u katastar što je bio veliki problem za sve što se planiralo. Naime, dosad je nepostojanje pristupne ceste bio glavni razlog što se nije moglo ići u ishođenje građevinskih dozvola za planirane zahvate u prostoru. Na svetištu trenutačno ne postoji struja ni voda, ali se i to planira uskoro riješiti.

PROJEKT GRADA ĐAKOVA "SVI ZAJEDNO 2" Posao za 53 žene i skrb za 318 starijih i nemoćnih

– Veliki korak prema početku gradnje je ugovor kojim Hrvatske šume, uz određenu godišnju naknadu, dopuštaju Općini Gunja korištenje šumske ceste kao pristupne ceste groblju i svetištu Šumanovci s pravom prolaska osoba i vozila u svrhu gradnje groblja i svetišta te obavljanja vjerskih obreda – ističe Gutić.

Neiskorišteni potencijal

Od projekta očekuju puno kada je riječ o razvitku vjerskog turizma u kojem čelnici Gunje vide velik potencijal. Tu je prije svega svetište Šumanovci koje godinama privlači brojne hodočasnike ponajviše s istoka Hrvatske ali i iz svih drugih krajeva.