Izbornik
Naslovnica Općine Dubrava
otvoren Salers Croatia centar

Od ovog goveda nitko nije odustao, a sada se o njemu svi mogu informirati

Foto: Zagrebačka županija
U Općini Dubrava će se, nakon Salers centra, graditi i Regionalni centar za razvoj stočarstva koji će pokrivati devet županija zapadnog dijela Hrvatske

Uzgoj goveda ponovno se vraća, a u Staroj Kapeli u Općini Dubrava otvoren je @Salers Croatia centar”, praktikum i ogledni prostor namijenjen uzgajivačima goveda pasmine salers. Ovo govedo, podrijetlom iz Francuske, u Hrvatskoj se počelo uzgajati prije deset godina. Riječ je o mesnoj pasmini, iznimno pogodnoj za uzgoj u sustavu krava-tele.

VEĆ ŠESTU GODINU ZAREDOM Županiji priznanje za transparentan proračun

Prostor na raspolaganju

– Dosad od uzgoja ovoga goveda nitko nije odustao, iako je 2010. kada smo ga uz doprinos Vlade RH pokrenuli, bilo onih koji u njega nisu vjerovali – rekao je Mirko Devčić, predsjednik HUU-a Salers Croatia, udruge koja ima status uzgojnog udruženja i koja je otvorila ovaj prostor. On je na raspolaganju svima koji se bave uzgojem goveda salers, posebno stočarima početnicima u sustavu krava-tele, ali i onima koji su zasad neodlučni oko uzgoja ove pasmine goveda. Hrvatsko uzgojno udruženje Salers Croatia, sa sjedištem u Zagrebačkoj županiji, ima 65 članova iz 17 hrvatskih županija. U povodu otvorenja “Salers Croatia centra“ podršku im je dala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

– Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je važnost nedostajućih kapaciteta koji bi trebali nadomjestiti i ispuniti jaz između primarne poljoprivredne proizvodnje, koju treba okrupnjeti, i onih koji tu primarnu poljoprivrednu proizvodnju pretvaraju u dodanu vrijednost i približavaju je tržištu. Zato je Vlada RH nedavno usvojila program sufinanciranja projektno-tehničke dokumentacije za gradnju skladišno-distribucijskih centara i isto tako uzgojnih centara u stočarstvu, pri čemu je neophodan uvjet ili postojanje proizvođačke organizacije ili drugi privatni interes ili postojanje registriranog i priznatog uzgojnog udruženja – rekla je ministrica. Zamjenik župana Damir Tomljenović pozvao je HUU Salers Croatia da u svome radu koristi poticajne mjere Zagrebačke županije.

Završena je energetska obnova zgrade OŠ Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu Unatoč koronakrizi, nastavlja se s obnovama i gradnjom novih škola

Pomoć Županije

– Izuzetno je važno što se uzgoj goveda ponovno vraća. Očekujem da uskoro porazgovaramo o tome kako Županija može pripomoći razvoju stočarstva – rekao je Tomljenović, podsjetivši da je u Zagrebačkoj županiji najviše registriranih OPG-ova u Hrvatskoj i da će Županija u Općini Dubrava graditi Regionalni centar za razvoj stočarstva koji će pokrivati devet županija zapadnoga dijela Hrvatske.