Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
VEĆ ŠESTU GODINU ZAREDOM

Županiji priznanje za transparentan proračun

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Institut za javne financije mjerio je broj ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama jedinica lokalne samouprave

Zagrebačka županija šestu je godinu zaredom dobitnica priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna.

SASTANAK S ČELNICIMA GRADOVA I OPĆINA GLAVNA TEMA SANACIJA ŠTETE OD POTRESA Glavna tema sanacija štete od potresa u Županiji

Institut za javne financije predstavio je, naime, rezultate istraživanja provedenog u razdoblju od studenoga 2020. godine do travnja ove godine i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojima je obuhvaćeno svih 20 županija, 128 gradova i 428 općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Zagrebačka županija ostvarila je maksimalan broj bodova i time zaslužila ovo priznanje, a ova je godina specifična po tome što je prvi put prosjek svih županija 5,0.

Gradovi su, s druge strane, prosječno objavili 4,7, a općine 4,4 dokumenta. Prema prosječnoj transparentnosti svih lokalnih jedinica na svome području, vodeće su Zagrebačka, Međimurska, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija.

Završena je energetska obnova zgrade OŠ Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu Unatoč koronakrizi, nastavlja se s obnovama i gradnjom novih škola

Iz Instituta za javne financije napominju da je u sedam ciklusa istraživanja proračunska transparentnost svih lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica porasla s 1,8 u prvom na 4,5 u ovom, posljednjem ciklusu. Primjerice, najbolji pokazatelj napretka je objava proračuna za građane koji je 2015. godine objavilo samo 1 posto općina, a 2021. godine njih čak 80 posto.

Kako bi utvrđeno stanje bilo što preglednije javnosti, rezultati istraživanja dostupni su putem interaktivne karte koja se nalazi na web-stranici Instituta za javne financije. Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je, inače, brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama.