Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
SASTANAK S ČELNICIMA GRADOVA I OPĆINA GLAVNA TEMA SANACIJA ŠTETE OD POTRESA

Glavna tema sanacija štete od potresa u Županiji

Foto: Zagrebačka županija
Prema procjenama u Zagrebačkoj županiji šteta od potresa iznosi oko milijardu i 250 milijuna kuna

Sanacija šteta od potresa, koja prema procjenama u Zagrebačkoj županiji iznosi oko milijardu i 250 milijuna kuna, bila je glavna tema radnog sastanka koji su u Zaprešiću s gradonačelnicima i načelnicima održali župan Stjepan Kožić i njegovi zamjenici Ervin Kolarec i Damir Tomljenović.

Završena je energetska obnova zgrade OŠ Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu Unatoč koronakrizi, nastavlja se s obnovama i gradnjom novih škola

– Odmah nakon prvog potresa dobili smo interventna sredstva Vlade RH u iznosu od 10 milijuna kuna te još dodatnih 5 milijuna kuna od Fonda za zaštitu okoliša, a spomenuta sredstva odlukom Županijskog stožera dodijeljena su gradovima i općinama – rekao je Kožić. Pritom je podsjetio da je Vlada Republike Hrvatske proglasila prirodnu katastrofu za cjelokupno područje pogođeno potresom.

– Novost je zakonska regulativa kojom je omogućeno da Županija može decentralizirana sredstva za školstvo i zdravstvo koje dobiva od države utrošiti na sanaciju od potresa, a Vlada RH će nam ta sredstva nadoknaditi. Riječ je o nešto više od 30 milijuna kuna koje planiramo preusmjeriti za obnovu – objasnio je Kožić.

ODRŽAN ZAGREB DIGITAL NOMAD WEEK Digitalni nomadi otkrili su čari Zagrebačke županije

Grad koji je pretrpio znatne štete je grad domaćin sastanka, a gradonačelnik Zaprešića Željko Turk najavio je da su elaborati procjene pri kraju i da će se uskoro predstaviti stanarima. Razgovaralo se i o funkcioniranju zdravstvenih ustanova u uvjetima pandemije, za koje će se rebalansom proračuna trebati osigurati dodatna sredstva. Također, dogovoreno je da se u rujnu održi novi sastanak na kojem će jedina tema biti projekt integriranog prijevoza.