Izbornik
Naslovnica Općine Kneževi Vinogradi
kneževi vinogradi

Općina osigurala besplatne sportske aktivnosti za djecu

Sportski programi
1/2
Foto: Kneževi Vinogradi
Projekt pod nazivom "Mala škola sporta" djeci predškolske dobi te učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole omogućit će besplatno sudjelovanje u sportskim aktivnostima tijekom cijele godine

Općina Kneževi Vinogradi pokrenula je hvalevrijedan projekt pod nazivom "Mala škola sporta" koji će djeci predškolske dobi te učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole omogućiti besplatno sudjelovanje u sportskim aktivnostima tijekom cijele godine. Program će se provoditi od rujna 2024. do kolovoza 2025., cilj mu je omogućiti djeci sudjelovanje u sportskim aktivnostima bez financijskog opterećenja za roditelje, a sve s namjerom poticanja tjelesnog razvoja, usvajanja zdravih navika i razvoja sportskog duha.

Tri sportske discipline

Program obuhvaća tri ključne sportske discipline, nogomet, tenis i odbojku, u suradnji s lokalnim sportskim udrugama i klubovima te njihovim stručnim trenerima. Svaka od sportskih škola prilagođena je uzrastu djece i pruža im priliku da kroz igru i trening razvijaju svoje motoričke sposobnosti, koordinaciju, koncentraciju i timski duh.

Nogometna škola, koja će se odvijati pod vodstvom Nogometne škole NK Borac na prostoru SRC-a Kneževi Vinogradi, uključuje aktivnosti na nogometnim terenima NK Borac te u sportskoj dvorani Osnovne škole Kneževi Vinogradi. Djeci će biti pružena temeljna obuka u nogometu, uz naglasak na razvijanje discipline i timskog duha, a posebna pozornost posvetit će se usvajanju osnovnih tehničkih i taktičkih elemenata nogometa.

Škola tenisa održavat će se na multifunkcionalnom igralištu Dječjeg vrtića Zeko u Kneževim Vinogradima te u sportskoj dvorani Osnovne škole Kneževi Vinogradi. Ovaj program provodit će Teniski klub Baranja, a djeci će omogućiti upoznavanje s osnovama tenisa te razvijanje koordinacije, preciznosti i koncentracije.

Škola odbojke, namijenjena učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, provodit će se u sportskoj dvorani Osnovne škole Kneževi Vinogradi pod vodstvom Odbojkaškog kluba Bilje. Djeca će kroz ovu aktivnost učiti timski rad, razvijati reflekse i stjecati kondiciju. Treninzi su osmišljeni tako da mališani kroz igru razvijaju svoje sposobnosti, a stručni treneri će im pomoći da zavole ovaj sport i da putem njega razvijaju timsku dinamiku.

Roditelji koji su zainteresirani za prijavu svoje djece u jednu od sportskih škola mogu se obratiti voditeljima pojedinih sportskih škola, a njihovi su kontakti na informativnim plakatima. Tako mogu saznati sve detalje o terminima, potrebnoj opremi i dodatnim informacijama potrebnim za sudjelovanje djece. Prijave su otvorene cijele godine, a broj mjesta je ograničen. Projekt "Mala škola sporta" financira Ministarstvo demografije i useljeništva putem javnog poziva za sufinanciranje edukativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti djece predškolske dobi i djece od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Općina Kneževi Vinogradi je na ovom natječaju osigurala 30.000 eura za provedbu projekta, čime je omogućeno besplatno sudjelovanje djece u sportskim aktivnostima. Ovaj program ima iznimnu važnost za zajednicu jer olakšava roditeljima pristup sportskim aktivnostima za njihovu djecu bez financijskog opterećenja, dok djeci pruža priliku da se kroz igru, treninge i natjecanja razvijaju na zdrav način. Osim što pridonosi fizičkom zdravlju, bavljenje sportom ima pozitivan utjecaj i na mentalno zdravlje djece, razvijajući osjećaj pripadnosti, socijalne vještine i pozitivan stav prema sportu i životu općenito.

Promicanje zdravog života

Roditelji sada imaju priliku besplatno uključiti svoju djecu u ovaj vrijedan program te im omogućiti da kroz igru i sport steknu vrijedna iskustva i razviju svoje talente. U vrijeme kada mnogi roditelji teško uspijevaju uskladiti obveze i financijske mogućnosti kako bi omogućili svojoj djeci bavljenje sportom, ovaj je projekt značajan korak prema promicanju sporta i zdravog života u lokalnoj zajednici.

Za Općinu Kneževi Vinogradi ovakvi programi predstavljaju ulaganje u budućnost jer se na ovaj način osigurava da djeca od najranije dobi razvijaju ljubav prema sportu, stječu zdrave navike i grade temelje za aktivan i zdrav život. Projekt "Mala škola sporta" stoga nije samo sportskog već i društvenog značaja jer djecu uči važnim životnim vrijednostima kao što su disciplina, poštovanje, suradnja i prijateljstvo. Važnost programa prepoznata je i u lokalnoj zajednici koja s velikim entuzijazmom podržava inicijativu Općine Kneževi Vinogradi. Očekuje se da će "Mala škola sporta" privući velik broj djece i roditelja te da će poslužiti kao primjer ostalim općinama u regiji kako se mogu organizirati slični programi koji će dugoročno unaprijediti kvalitetu života i zdravlje djece.

storyeditor/2024-09-06/351A1797__1_.jpeg Posjetitelji su uživali u izložbama, radionicama, performansima i koncertima Održani treći Dani baranjskog Bauhausa – festival umjetnosti i multikulturalnosti storyeditor/2024-09-06/knezevi_foto_a2.jpg Klinci pokazali što znaju – na turniru sudjelovale 32 ekipe iz šest zemalja Mladi nogometaši Hajduka pobijedili su Crvenu zvezdu nakon jedanaesteraca storyeditor/2024-06-14/448213106_1020784726575916_8641553847568877229_n.jpg Dodjelom šampionskih titula Dunava otvoren ovogodišnji Vinatlon Komisija je imala težak zadatak, izabrati najbolja vina među 99 uzoraka