Izbornik
Naslovnica Općine
VIR

Općina Vir umirovljenicima će isplatiti gotovo 900 tisuća kuna

Vir
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
U pojedinačnom iznosu božićnice za umirovljenike iznose po 1000 kuna

Nikad veći iznos, odnosno najmanje 883.000 kuna sjest će na račune virskih umirovljenika, korisnika Centra za socijalnu skrb, nezaposlenih i osoba starijih od 65 godina. Upravni odjel za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Općine Vir uručio je rješenja korisnicima ove potpore, popularne božićnice, temeljem 883 pozitivno riješena od čak 1022 prispjela zahtjeva. U pojedinačnom iznosu po korisniku božićnice iznose 1000 kuna, izvještavaju iz virske lokalne uprave.

Ukupno 464 turističke postelje Unatoč koroni porast smještaja u turizmu, ali i broja obrta

Pozitivno riješeni zahtjevi

– Jako je lijepa ova potpora koju dobivamo, pogotovo zato što sada dobivamo čak tisuću kuna. Dugo živim na Viru pa se sjećam kako su nekad te potpore bile u manjem iznosu, ali koliki god da je bio iznos, ipak mogu kazati kako je Općina Vir nas umirovljenike uvijek financijski podržavala – kaže Fikreta Kravarščan iz naselja Slatina.

Gospođa Fikreta bila je jedna od gotovo 900 stanovnika otoka kojima je dosad pozitivno riješen zahtjev za dobivanje potpore. U najvećem broju riječ je o umirovljenicima, ali također i o korisnicima Centra za socijalnu skrb, nezaposlenim i osobama starijima od 65 godina. To su kategorije stanovništva koje su socijalno i društveno ugrožene, pa su potpore koje se dijele dva puta godišnje jedna od važnijih stavki socijalne politike koju od 2003. provodi virska općinska uprava.

– Ja sam u mirovini već neko vrijeme, a prije toga radila sam 16 godina u Njemačkoj. Mirovina mi nije velika, pa je tisuću kuna respektabilan iznos s kojim ću platiti račune i nešto ostaviti za sebe. Iako ova potpora dolazi izravno iz virskog općinskog proračuna, što znači da je riječ o našem novcu, svakako sam veoma zahvalna. U drugim sredinama ovakvih potpora nema ili su puno manje – razmišlja Fikreta. Sličnog je stava rođeni Varaždinac Slobodan Hrženjak koji na virskoj Straži, gdje ima obiteljsku kuću, živi već 20 godina.

– Primam invalidsku mirovinu od koje se baš i ne može živjeti, pa svaki dodatni prihod puno znači za moje domaćinstvo. Ne moram zato objašnjavati koliko će mi ovih tisuću kuna potpore dobro doći. Zaista je riječ o lijepoj gesti Općine Vir – kaže Slobodan.

LABORATORIJSKA DIJAGNOSTIKA U ZGRADI NOVE POLIKLINIKE U jednom od najvećih medicinsko-biokemijskih laboratorija dnevno se obradi oko 5000 uzoraka

Zbog velikog broja korisnika potpore i kako bi se u najvećoj mogućnoj mjeri izbjegle gužve, rješenja su se tijekom pet sati uručivala na otvorenom prostoru ispred zgrade Općine Vir, no i u takvim je okolnostima iz epidemioloških razloga bilo potrebno održavati red. Podršku umirovljenicima, nezaposlenima i korisnicima Centra za socijalnu skrb, na virskom Trgu svetoga Jure došli su pružiti načelnik Općine Vir Kristijan Kapović, njegov zamjenik Antonio Vučetić i predsjednik Općinskog vijeća Rajko Radović - ističu s Vira.

– Počeli smo s 300 kuna, potom smo povećali iznos potpore na 400 i 500 kuna uz obećanje kako će se ta potpora prema ugroženim kategorijama stanovništva povećavati koliko god nam to budu dopuštale mogućnosti.

To smo obećanje ispunili zaokružujući sada pojedinačni iznos potpore na tisuću kuna, odnosno dvije tisuće kuna godišnje - ističe načelnik Kapović.

Poklon paketi

Istaknuo je još nešto: - Umirovljenici su ostvarili svoje mirovine pošteno radeći 35 ili 40 godina, ali iznosi tih mirovina u Hrvatskoj su skromni i nedovoljni. Drugo, svi korisnici naših potpora uredno podmiruju svoje komunalne obaveze prema Općini Vir, pa je red da im dio tog novca vratimo kroz ove potpore – kaže virski načelnik pored kojega su prilikom uručivanja rješenja bili prisutni svi pročelnici općinskih upravnih odjela, direktori komunalnih poduzeća i ustanova te drugi djelatnici Općine Vir.

Zamjenik načelnika Vučetić i pročelnica Upravnog odjela Ureda načelnika Katarina Radović pomagali su organizaciji i uručivanju rješenja, dok su direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić i direktor općinskog poduzeća Vir održavanje Marino Radović umirovljenicima i drugim stanovnicima otoka dijelili poklon pakete. Upravni odjel za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu odradio je ovaj posao, kao i ranije podjele rješenja za dobivanje potpora za nabavku školske opreme i potpisivanje ugovora o stipendiranju virskih studenata.