Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
LABORATORIJSKA DIJAGNOSTIKA U ZGRADI NOVE POLIKLINIKE

U jednom od najvećih medicinsko-biokemijskih laboratorija dnevno se obradi oko 5000 uzoraka

Foto: Zadarska županija
U novom prostoru laboratorij ima 950 četvornih metara prostora i opremu vrijednu gotovo 8,9 mil. kuna

Od 1. veljače Odjel za laboratorijsku dijagnostiku Opće bolnice Zadar obavlja djelatnost u 950 četvornih metara novog prostora u Poliklinici Opće bolnice Zadar, u koji je uloženo oko 11 milijuna kuna, od čega oko 2 milijuna kuna sredstava iz EU fondova. Ovaj odjel jedan je od najvećih medicinsko-biokemijskih laboratorija u RH koji dnevno obradi oko 5000 uzoraka. Opremljen je najsuvremenijom opremom vrijednom 8,875.000 kuna, koja je dijelom financirana vlastitim sredstvima Opće bolnice Zadar, prikupljenim prodajom zgrade Zavoda za javno zdravstvo Zadar, te decentraliziranim sredstvima.

u zdravom tijelu zdrav duh Nakon popuštanja mjera na Višnjiku počeli treninzi na otvorenom i bazenima

Najnovija oprema

Najnovija analitička i predanalitička oprema omogućava brzo dobivanje rezultata potrebnih za donošenje kliničke odluke. Pacijentima su osigurane najnovije dijagnostičke metode i trenutačno dostupne pretrage. Oprema će se koristiti u hematološkom, koagulacijskom, biokemijskom i imunokemijskom laboratoriju, laboratoriju za pretrage urina te za potrebe laboratorija za molekularnu dijagnostiku. 

– Ovim rješenjem zadovoljavaju se sve potrebe Zadarske županije, a i šire. Premještanjem Odjela za laboratorijsku dijagnostiku upotpunjen je rad Poliklinike Opće bolnice Zadar i povećana kvaliteta zdravstvene usluge. Uskoro očekujemo preseljenje Zavoda za hitnu medicinu, ginekoloških te pedijatrijskih ambulanti Doma zdravlja Zadarske županije u zgradu Poliklinike, pa će svim pacijentima zdravstvena usluga biti dostupnija i kvalitetnija – istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina.

Kvalitetna skrb za pacijente

Odjel za laboratorijsku dijagnostiku ima i najsuvremeniji transport uzoraka. Opća bolnica Zadar je, u okviru EU projekta LAB OP (Improving Laboratory and Diagnosis Operational System), instalirala sustav zračne pošte vrijedan dva milijuna kuna. Postavljanje sustava omogućava bržu isporuku i povezivanje odvojenih zgrada bolnice s novim laboratorijem.

Počeli radovi Do ljeta će mjesno groblje na otoku Viru biti kompletno uređeno

– Ključno je pacijentima osigurati kvalitetnu skrb, a zaposlenicima dobre uvjete rada. Otvaranje novog laboratorija pokazuje da idemo u dobrom smjeru. U nepune tri godine od useljenja u zgradu nove Poliklinike samo u opremanje uloženo je oko 50 milijuna kuna. Taj će iznos biti povećan nakon što tijekom godine uselimo Hitnu i Dom zdravlja, ali i realiziramo kupnju novih aparata za našu Opću bolnicu – naglasio je župan Božidar Longin.

Najsuvremeniji uređaj za testiranje molekularnom dijagnostikom, odnosno PCR metodom, također će biti u prostoru Odjela za laboratorijsku dijagnostiku.