Izbornik
Naslovnica Općine Klis
KLIS

Otvoren novi vrtić u Klis-Kosi, upisano dvadeset mališana

1/2
Foto: Klis
Načelnik Vetma najavio je do kraja godine izgradnju velikog vrtića za 250 djece

U Klis-Kosi, u bivšem domu kulture otvoren je novi dječji vrtić Sveti Jure u kojemu ima mjesta za 24-ero djece. Radovi su stajali više od 70.000 eura, a financirani su iz općinskog proračuna.

Općina Klis je po demografskim pokazateljima među prvih 10 u Hrvatskoj, a ovo je jedan od njih.

Veliki novi vrtić

– Moram priznati da nas je iznenadila brojka od 20 neupisane djece na početku godine pa smo odlučili napraviti četiri mjere po kojima smo dalje radili. Jedna od mjera je ovaj novi vrtić, druga je da smo izjednačili cijene javnih i privatnih vrtića, treća mjera je proširenje vrtića Sveti Ante u Prugovu i ona najveća je, zahvaljujući Vladi RH, milijun i 700 tisuća eura za vrtić u Klisu za 250 djece. Trenutačno smo na građevinskoj dozvoli, očekujemo početak radova do kraja ove godine i vjerujem da ćemo do kraja iduće godine imati otvoren vrtić i tako riješiti priču za idućih 20 godina – ističe Jakov Vetma, načelnik Općine Klis, koji je na otvaranju vrtića u Klis-Kosi bio u dvostrukoj ulozi, kao općinski načelnik i kao roditelj.

Naime, među malim polaznicima novoga vrtića su i dvojica njegovih sinova: 5-godišnji Marko i 2-godišnji Šimun koji su do sada bili među tih 20 neupisanih.

– Jedva su čekali! Nije im tata pomogao da se upišu u vrtić. Moj stariji sin nije upisan vrtić dvije godine zbog nedostatka kapaciteta, imali smo uvjete i bodove, ali su drugi imali više. Mlađi sin je ostvario pravo na upis, ali je mom susjedu bilo potrebnije pa smo prepustili njemu naše mjesto – rekao nam je Vetma.

Zadovoljna je bila i ravnateljica dječjeg vrtića Mala sirena, u okviru kojeg radi i novootvoreni vrtić u Klis-Kosi, Anita Sedlar.

– Upisali smo 20 djece u desetosatnom programu, ponosni i sretni smo što je došao dan kada djeca mogu svojim smijehom ispuniti prostorije ovog lijepog novouređenog prostora. Objekt ima 135 kvadrata, imamo sve što jedan standardni vrtić ima – poručila je Sedlar.

Zadovoljni roditelji

Stanovnicima ovoga dijela Općine Klis, roditeljima male djece, ovaj će vrtić znatno olakšati svakodnevni život.

– Napokon možemo normalno funkcionirati, do sada je muž radio ujutro, a ja popodne. Ovako znamo da kćer ostavljamo u sigurnim rukama, ne gnjavimo bake i djedove svaki dan. Zapravo možemo imati normalan život, ali najvažnije je da je Sara među svojim vršnjacima, da se socijalizira, druži i da je sretna. Tako najbolje uči o svijetu oko sebe i o nekim pravilima ponašanja. Otkako smo ušli u vrtić nije nas pogledala, najmlađa je, ali mogu zaključiti da baš uživa. Vrtić je predivno uređen, imaju mnoštvo sadržaja i jako smo zadovoljni – kazala je Nives Perica.

Klis U Klis Kosi otvoren street park, uskoro će i vrtić KLIS Radovi na cesti kroz Prugovo idu prema planu i trajat će cijelu 2023. Gradit će se i novi vrtić u Klisu, u kojem će biti mjesta za 250 mališana Vetma: Ovo je godina najvećih radova u povijesti Općine Klis