Izbornik
Naslovnica Općine Klis
Klis

U Klis Kosi otvoren street park, uskoro će i vrtić

1/2
Foto: Klis
Na natječaju Ministarstva kulture Općina Klis dobila je 66.361,40 eura ili 500.000 kuna za daljnja ulaganja u tvrđavu Klis

Uz područnu školu u Klis Kosi otvoren je street workout park, čiju je izgradnju sufinanciralo Ministarstvo turizma i sporta. Na čak 155 m2 park je opremljen s ukupno deset različitih sportsko-rekreacijskih sprava neophodnih za vježbanje na otvorenom pa su tako, između ostalog, postavljene ravna i kosa klupa za vježbanje, podni steper, street workout ljestve, rukohvati za sklekove, paralelne preče na stupu i sprave za istezanje nogu.

Prvi takav park

– Prvi je to park takvog tipa u općini u kojem mještani imaju priliku besplatno trenirati i rekreirati se na otvorenom koliko god požele.

Prvi cilj novog kliškog vježbališta na otvorenom svakako je poticanje stanovnika na rekreativno bavljenje sportom i promoviranje vrijednosti sporta i rekreacije pri čemu se doprinosi i ispunjenju potrebe građana za sportskim aktivnostima kao i kvalitetnijim provođenjem slobodnog vremena te poboljšanjem životnih uvjeta. Street workout park proširio je sadržaj sportske infrastrukture koja besplatnom fizičkom aktivnosti ujedno potiče zdraviji i aktivniji način života lokalne zajednice – izjavio je kliški načelnik Jakov Vetma.

Ovo igralište nije jedina velika općinska investicija na Klis Kosi.

– Čekamo tehnički pregled i otvaramo mali vrtić u Klis Kosi. Hvala roditeljima na strpljenju! – poručio je Vetma.

Izdvojio je i investiciju od 1,7 milijuna eura, koliko je vrijedan vodoopskrbni sustav koji se gradi u Vučevici.

– Sretan sam zbog naših ljudi koji će napokon dobiti pitku vodu u svojim domovima. Hvala Hrvatskim vodama, Vodovodu i kanalizaciji Split kao i Splitsko-dalmatinska županija na pomoći oko realizacije ovog projekta. Regionalni centar za vatrogastvo, rekonstrukcija ceste kroz Prugovo i ovaj projekt iznose zajedno preko 13 milijuna eura ulaganja na području naše Zagore – naglasio je Vetma.

Sanacija bedema

Temeljem odluke Općinskog vijeća, raspisan je novi natječaj za zasnivanje prava građenja na nekretninama u vlasništvu Općine Klis radi izgradnje obiteljske kuće, s mogućnošću otkupa nekretnine.

– Ovo je program koji smo osmislili kako bismo mladim ljudima pomogli pri rješavanju stambenog pitanja s obzirom na stanje na tržištu nekretnina – rekao je Vetma. Rok za dostavu ponuda je 29. ožujka (srijeda) 2023. godine do 10 sati.

I još jedna dobra vijest iz Klisa. Na natječaju Ministarstva kulture Općina Klis dobila je 66.361,40 eura ili 500.000 kuna za daljnja ulaganja u tvrđavu Klis.

– Neophodna nam je sanacija bedema iznad ljetne pozornice – kaže Vetma. Radovi će završiti do kraja ove godine.

KLIS Radovi na cesti kroz Prugovo idu prema planu i trajat će cijelu 2023. Gradit će se i novi vrtić u Klisu, u kojem će biti mjesta za 250 mališana Vetma: Ovo je godina najvećih radova u povijesti Općine Klis Projekt vrijedan 1,6 milijuna kuna, a 85 posto financirano je iz europskih fondova Završen projekt ‘Klis u centru’ - održano čak 300 aktivnosti