Izbornik
Naslovnica Općine Vođinci
VOĐINCI

Projektom Zaželi zaposlilo se 15 žena, pomoglo se starijima i samim time mještani su ostali u svojim domovima

Foto: Općina Vođinci
Završnom konferencijom projekta Zaželi u Općini VođinciII. faza označen je završetak provedbe ovog projekta

Završnom konferencijom projekta Zaželi u Općini Vođinci-II. faza označen je završetak provedbe ovog projekta. Tom prilikom je koordinatorica projekta Ivana Luketina kroz kratku prezentaciju prikazala osnovne elemente projekta kao i provedene aktivnosti i ostvarene rezultate.

Obilježen Dan Općine Vođinci koja je u vrhu po povlačenju sredstava iz EU po broju stanovnika Otvoren novi vrtić, izgrađen Hrvatski dom, umirovljenici dobivaju uskrsnice...

Puni iznos EU sredstava

– Sve ono što smo doživjeli proteklih godinu dana i činjenica da smo “osvojili” europska sredstva u punom iznosu za zapošljavanje naših žena i za njihovu edukaciju, ali i za pomoć 100 ljudi u Općini Vođinci koji su trebali ne samo nekoga tko će im pokucati na vrata, nego i nekoga tko će postati produžena ruka njihove obitelji, dokazi su uspjeha ovog projekta – rekla je Luketina.

Dodala je kako su žene zaposlene u projektu završile s pohađanjem programa osposobljavanja za računalne operatere i slastičarke koje je provelo Tehničko učilište Vinkovci u suradnji s učilištem Algebra. Tako su polaznice projekta stekle znanja i vještine i naobrazbu koja će povećati njihovu zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada.

GAREŠNICA Odabrano šest projekata za razvitak turističke ponude

– Cilj projekta je, pored povećanja kvalitete života krajnjih korisnika, osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja, što se postiže upravo provođenjem navedenih programa obrazovanja, rekla je Luketina.

Napomenula je kako je u projekt, tijekom 12 mjeseci, bilo uključeno 100 korisnika kojima se pružala potrebna pomoć u nabavi namirnica, lijekova i drugih potrepština, pomoć u pripremi obroka, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora, posredovanje u ostvarivanju raznih prava (plaćanje računa, dostava pomagala, naručivanje i pratnja kod liječnika i sl.), pružanje podrške kroz razgovore i druženje, pratnja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima… Bitno je napomenuti da se ovdje radi o aktivnostima potpore i podrške osobama u njihovim kućanstvima. Projekt je namijenjen starijim osobama ili osobama u nepovoljnom položaju kojima je potrebna potpora i podrška u svakodnevnom životu, a žive na području Općine Vođinci, uz uvjet da predmetna usluga potpore i podrške nije osigurana iz sredstava državnog proračuna ili drugog javnog izvora. Osobe u nepovoljnom položaju su između ostalog osobe s invaliditetom, osobe s mentalnom retardacijom, kronični bolesnici i slično neovisno o starosnoj dobi. Korisnici su također dobivali paket u mjesečnoj vrijednosti od 50 kuna.

Započela provedba druge faze projekta “Zaželi” Za zanimanje slastičarka i računalna operaterka osposobilo se 15 žena iz općine Vođinci

– U rujnu 2020. godine na određeno vrijeme od 12 mjeseci zaposleno je 15 žena koje su dulje vrijeme bile u potrazi za zaposlenjem te koordinator za vrijeme trajanja projekta. Za potrebe realizacije projekta, većini žena podijeljeni su bicikli kako bi jednostavnije i brže obavljale aktivnosti i kretale se između korisnika. Kroz provedbu ovog projekta je prepoznata potreba pomaganja u zajednici, a sami projekt je višestruko koristan za sve sudionike u njemu, te vjerujemo da će Općina Vođinci s ciljem nastavljanja aktivnosti uskoro nastaviti i s III. fazom projekta Zaželi – rekao je načelnik Općine Vođinci Martin Kordić.

Vrijednost 1,4 milijuna kn

Dodao je da je projekt doprinio ostanku korisnika u svojoj rodnoj kući, a poznato je da je starijim osobama na našem području teško otići iz svoje rodne kuće i to posebno kada je u pitanju preseljenje u starački dom. Projekt Zaželi u Općini Vođinci-II. faza provodi Općina Vođinci s partnerima Centrom za socijalnu skrb Vinkovci, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - područnim uredom Vinkovci. Sve aktivnosti, uključujući i edukaciju 15 zaposlenih žena, u cijelosti su financirane iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost projekta je gotovo 1,4 milijuna kuna.