Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Započela provedba druge faze projekta “Zaželi”

Za zanimanje slastičarka i računalna operaterka osposobilo se 15 žena iz općine Vođinci

Foto: Općina Vođinci
Program osposobljavanja verificiran je od Ministarstva obrazovanja te su po završetku polaznicama dodijeljena Uvjerenja o završenom programu

U Općini Vođinci nastavlja se provedba projekta “Zaželi u Općini Vođinci – II faza” koji je od početka naišao na iznimno dobar odjek među korisnicima, ali i osobama koje su kroz projekt dobile posao. U okviru projektnih aktivnosti krajem prošle godine pripadnice ciljane skupine započele su s programom osposobljavanja. Prema riječima načelnika Općine Vođinci Martina Kordića, projektom “Zaželi u Općini Vođinci - II. faza” predviđeno je osposobljavanje 15 žena koje su u ožujku 2021. godine uspješno završile program osposobljavanja za zanimanja računalni operater i slastičar u vrijednosti od 78.000 kuna.

Potpisani novi ugovori za projekt Zaželi i skrb o 3000 korisnika koji žive sami U Splitsko-dalmatinskoj županiji dodijeljeno 50 milijuna kuna i otvoreno 530 novih radnih mjesta

Unapređenje vještina

– Obrazovanjem i osposobljavanjem žena, pripadnica ciljane skupine, povećat će se njihova zapošljivost odnosno konkurentnost na tržištu rada i unaprijediti njihova znanja i vještine – istaknuo je Kordić.

Tako su četiri žene završile program osposobljavanja za poslove slastičara u trajanju od 160 sati. Teorijski dio programa trajao je 33 sata, vježbe su se izvodile 20 sati, a praktični dio programa u trajanju od 107 sati izvodio se u slastičarnici s kojom izvršitelj ima zaključen ugovor o suradnji. Prema Kordićevim riječima, čak 11 polaznica završilo je program osposobljavanja za računalnog operatera u trajanju od 120 sati što iznimno veseli općinske vlasti te smatraju da će im u budućnosti to uvelike pomoći kako u privatnom životu tako i u potrazi za zaposlenjem.

– Iznimno mi je drago što sam odabrala i završila program baš za slastičara jer je to zanimanje koje volim i koje će mi omogućiti konkurentnost na tržištu rada nakon završetka projekta – rekla je polaznica programa osposobljavanja za slastičara Nada Vičić.

Ispunila se dugogodišnja želja mještana Vođinaca U Hrvatskom domu prostor za vatrogasce i KUD Mladost te sala za održavanje vjenčanja, priredbi...

Polaznica programa za računalnog operatera Tanja Lajtman smatra kako će joj ova diploma uvelike olakšati zapošljavanje i konkurentnost na tržištu rada.

– Ne samo u poslovnom smislu, ovo osposobljavanje svima nam je pomoglo i u privatnom životu. U današnje vrijeme kada je tehnologija napredovala i kada je praktički nezamislivo obavljati svakodnevne aktivnosti bez računala ili mobitela – rekla je Lajtman.

Prilagodba zbog pandemije

Govoreći o drugoj fazi projekta i provedenim aktivnostima, načelnik Martin Kordić pojašnjava da su Općina Vođinci i zajednica ponuditelja Tehničko učilište i Pučko otvoreno učilište Algebra – ustanova za obrazovanje odraslih sklopili ugovor o osposobljavanju.

GAREŠNICA Novi stanari u Tehno parku, nastavlja se i program Zaželi

U izvanrednoj situaciji zbog pandemije COVID-19 učinjena je prilagodba novonastalim uvjetima i sve polaznice su, kako je bilo i planirano, završile osposobljavanje za slastičare i računalne operatere.

Program osposobljavanja verificiran je od Ministarstva znanosti i obrazovanja te su po završetku polaznicama dodijeljena Uvjerenja o završenom programu osposobljavanja.