Izbornik
Naslovnica Općine Čepin
ČEPIN

Proljetni sajam u Čepinu pokazao svu raskoš na 55 štandova

proljetni sajam u Čepinu
1/3
Foto: Marko Milas
Festival nije uključivao samo štandove s biljkama, nego bogat program s čitavim nizom radionica, zabavnih i edukativnih sadržaja, i za djecu i za odrasle

Šarenilo i miris cvijeća, mnoštvo povrtnih sadnica čiji će plodovi tek zamirisati, ukrasno bilje – bila je to slika trga ispred čepinskog Centra za kulturu na Proljetnom festivalu u Čepinu, i to od jutra pa do kasno u noć.

Nikad bolje rajčice

- Kupili smo prošle godine na festivalu u Čepinu sadnice rajčice, nikada bolje rajčice nismo uzgojili pa smo se zato vratili i ove godine, ponovno po rajčice, a vjerujem da ćemo pronaći još svašta zanimljivo - kazala nam je Osječanka Marina.

- Od povrtnih sadnica, trajnica, voćaka, od naših tradicijskih muškatla pa do egzotičnih biljaka, terarija, zaista ima svega. Festival je ovo cvijeća, proljetnih sadnica, meda i proizvoda OPG-ova. Okupilo se 49 izlagača s 55 štandova, nadmašili smo proteklu godinu, iako nismo mislili da ćemo uspjeti - rekla je Marica Beraković, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalno-stambenu djelatnost Općine Čepin.

Izlagači iz cijele Hrvatske pokazali su u Čepinu što sve vrijedno proizvode, a posjetitelji su se doslovce gurali pred njihovim štandovima.

- Ponuda je raznolika, a dosta dobro idu citrusi, male ruže, penjačice - istaknula je jedna uzgajivačica cvijeća. Štandove je izlagačima besplatno osigurala Općina Čepin.

Proljetni festival u Čepinu nije uključivao samo štandove s biljem, nego bogat program s nizom radionica, zabavnih i edukativnih sadržaja i za djecu i za odrasle.

Za najmlađe je, tako, ujutro prikazana predstava “Priče iz žabljeg svijeta”, a potom su mogli sudjelovati na radionici “Proljeće na papiru” te na radionici izrade malih terarija, oslikavanja tegli i sadnje sukulenata, te cjelodnevnoj radionici “Moj otisak prsta”.

Program za odrasle uključivao je radionicu mirisnih voskova, predavanje o prirodnoj zaštiti bilja koje je održala poznata vrtlarica s malih ekrana Kornelija Benyovski Šoštarić te radionicu izrade cvjetnih vjenčića koja je posebno privukla pažnju posjetitelja, i velikih i malih. Posjetitelji su naučili izrađivati mirisne voskove od sojina voska koji su ukrašavali začinima i šljokicama, a koje će kasnije ispuniti cijelu sobu ugodnim mirisom.

Besplatan ručak

Mali vrtovi u staklenkama, pažljivo dekorirani, pravi su hit. Da terarij može izraditi svatko, uz malo volje i znanja, poručila je zagrebačka ekipa, popularna Dnevna doza biljaka. Pratitelji na društvenim mrežama, gdje su iznimno popularni, često ih traže savjet kako spasiti biljku, no nerijetko se javljaju u posljednji tren, već s uvenutim biljkama.

- Odgovor je uvijek isti: treba samo malo smanjiti zalijevanje i pružiti puno svjetlosti biljkama, to je dobar početak za dobar odnos s njima - objasnio je Leon Božić iz Dnevne doze biljaka.

Posjetitelji nisu otišli kući praznih ruku, ali ni praznog želuca. Besplatan ručak za njih je pripremio poznati gost kuhar Tomislav Špiček. Proljetni festival u Čepinu zaokružen je nastupom plesnog studija Shine te koncertom Cecilije u večernjim satima.

ČEPIN Utvrda Kolođvar postat će turistički biser općine Čepin Olujni vjetar zahvatio i Čepin Stalna briga o hortikulturi i sadnja novih drvoreda za siguran okoliš u vremenskim nepogodama Dražen Tonkovac Dražen Tonkovac Tristo novih obitelji našlo dom na području općine Čepin