Izbornik
Naslovnica Općine Dubrava
Projekt vrijedan više od 10 milijuna eura

Regionalni centar dobio građevinsku dozvolu

storyeditor/2024-09-22/sajam-dubrava.jpg
egionalni centar za stočarstvo u Dubravi dobio građevinsku dozvolu

Zagrebačka županija je u suradnji sa Savezom udruga uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba i Općinom Dubrava pokrenula projekt Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava koji će pružati sustavnu, stručnu i logističku podršku uzgojnim udrugama i uzgajivačima stoke okupljenim u 15 uzgojnih udruženja. U njima je oko 50.000 uzgajivača na području zapadne Hrvatske koje obuhvaća Grad Zagreb i osam županija. Idejnim je rješenjem na parceli od 23.600 četvornih metara predviđena gradnja triju zgrada, edukacijsko-informacijske, stajsko-aukcijske i pomoćne zgrade s pripadajućim prometnicama i zelenim površinama, dok će se na krovu postaviti sunčana elektrana. Izrađena je projektno-tehnička dokumentacija za gradnju i opremanje, a vrijednost ugovora je nešto više od 100.000 eura, od kojih je Ministarstvo poljoprivrede kroz Program sufinanciranja pripreme infrastrukturnih projekata kojima se potiče udruživanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača na regionalnoj razini osiguralo nešto više od 53.000, a ostatak Zagrebačka županija.

– Ovo je projekt od nacionalne važnosti za opstanak, razvoj i unapređenje stočarstva u Hrvatskoj vrijedan više od 10,5 milijuna eura – istaknuo je općinski načelnik Tomislav Okroša te dodao kako je Centar ovih dana dobio i građevinsku dozvolu.

– Kamen temeljac sigurno nećemo položiti prije nego li osiguramo sredstva. Ovdje se radi o projektu vrijednom više od 10 milijuna eura, a početnih nekoliko milijuna eura Vlada RH je stavila u ovogodišnji proračun – kazao je Okroša.

Centar će pružati sustavnu, stručnu i logističku podršku uzgojnim udrugama i uzgajivačima stoke okupljenim u 15 uzgojnih udruženja s područja zapadne Hrvatske. Na Dudnjaku u Dubravi ljetos je održan prvi Dubravski stočarski sajam s ciljem oživljavanja tradicije sajmovanja i poticanjem mladih na bavljenje poljoprivredom, a uz podršku Općine Dubrava organizirao ga je Savez simentalskog goveda. 

storyeditor/2024-08-02/SLIKA_1__Opcina_Dubrava_nastavlja_s_mjerama_pomoci_ucenicima.jpg Donesena je i odluka o privremenom iseljavanju Dječjeg vrtića Dubrava zbog gradnje novog Nastavljaju s mjerama pomoći učenicima i ulaganjima u sport Udruga "Vrba" udovoljila je tako uvjetima s čak 11 šumskih cesta na području katastarskih općina Paruževac, Bađinec, Brezje i Novaki Udovoljili uvjetima Održavaju šumske i protupožarne prometnice Tim će sredstvima Općina Dubrava financirati dječju opremu na projektu "Uređenje dječjeg igrališta – Park Šanac" Nova oprema Više od 50.000 eura za novo ruho Parka Šanac