Izbornik
Naslovnica Općine Donji Andrijevci
DRŽAVNA SMOTRA

Smotra koja je oživjela tamburu samicu opet zablistala punim sjajem

storyeditor/2024-09-13/5__Smotra_samicara__KUD_Tena.jpg
U dvosatnom programu sudjelovalo je oko 180 izvođača, od kojih dvadesetak svirača na tamburi samici, a ostalo je bila pjevačka pratnja ili cijela društva
Više od 180 svirača nastupilo na tradicionalnoj, 26. državnoj smotri 'Oj, samice, drvo javorovo' u Donjim Andrijevcima

Ovogodišnja, 26. državna smotra svirača na tamburi samici "Oj, samice, drvo javorovo, 'ko te sviro, nikad ne bolovo!" okupila je izvođače iz gotovo svih kulturnih regija u kojima se svira ovaj instrument. U dvosatnom programu sudjelovalo je oko 180 izvođača, od kojih dvadesetak svirača na tamburi samici, a ostalo je bila pjevačka pratnja ili cijela društva koja su izvodila plesove. U programu smo tako vidjeli Liku, mađarsku Podravinu i Slavoniju.

– Iz godine u godine bilježimo sve veći broj posjetitelja. Bojim se da uskoro neće svi moći stati na prostor našeg trga i parka u centru Donjih Andrijevaca – kaže producent smotre Matej Vinarić, tajnik KUD-a "Tomislav" i producent smotre koja je izvedena prema njegovu scenariju pod nazivom "Kad sam sinoć došao iz birtije".

Za samicu je zanimljivo da je ona krajem osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća gotovo nestala, odnosno na prostoru čitave Panonske Hrvatske postojalo je jedva dvadesetak samičara. Jedan od razloga zbog kojih je 1999. godine pokrenuta ova smotra bio je upravo taj da se revitalizira umijeće sviranja te tambure, koja je postala i nematerijalno kulturno dobro. Danas u Hrvatskoj imamo između 200 i 300 samičara.

– Naša smotra uvelike je vratila samicu na folklornu i glazbenu tamburašku scenu općenito. U postpandemijskom vremenu ona se pokazala kao izvrsno sredstvo za glazbenu pratnju brojnim folklornim društvima, u kojima trenutačno imamo manjak svirača. Tada tambura samica, koja je solistički instrument, tu uskače i spašava čitavu stvar – ističe Vinarić. 

Festival Bablje ljeto u Donjim Andrijevcima Donji Andrijevci Uz sajmove, radionice i koncerte pozdravili ljeto i uplovili u jesen storyeditor/2024-08-16/PXL_150324_111700867.jpg Vozni park nedavno je obogaćen novim kombijem za prijevoz vatrogasaca Gase požare i spašavaju živote, a obučavaju se u 'svemirskom' domu storyeditor/2024-07-14/projekt_2.jpg Donji Andrijevci - razvoj ruralnog turizma i razvijanje vlastitih obrta Projektom spojili biznis i kulturnu baštinu te dali novi kreativni poticaj mladima