Izbornik
Naslovnica Općine Vuka
Projekt “Zaželi bolji život u Općini Vuka – Faza III”

U sklopu projekta ‘Zaželi’ zaposleno 20 žena iz Vuke

Foto: Vuka
Pomagat će korisnicima u dostavi namirnica, lijekova i drugih potrepština, u pripremi obroka u kućanstvima korisnika te u održavanju čistoće stambenog prostora/domova korisnika

Dvadeset žena s područja općine Vuka našlo je posao u sklopu projekta “Zaželi bolji život u Općini Vuka – Faza III”, koji je počeo u rujnu. Njihov je zadatak  biti pomoć i potpora starijima ili osobama u nepovoljnom položaju, odnosno sumještanima s invaliditetom. Svaka zaposlena žena pružat će usluge potpore i podrške za najmanje šest krajnjih korisnika.

Od čišćenja do razgovora

Pomagat će korisnicima u dostavi namirnica, lijekova i drugih potrepština, u pripremi obroka u kućanstvima korisnika i u održavanju čistoće stambenog prostora/domova korisnika. Bit će im i pomoć u socijalnoj integraciji, posredovanju u ostvarivanju raznih prava kao što su dostava lijekova, namirnica, plaćanje računa, dostava pomagala i slično.

Usto, pružat će podršku korisnicima razgovorima i druženjima te uključivanjem u društvo, bit će im pratnja i pomoć u raznim 
društvenim aktivnostima, a tu su i drugi poslovi vezani za skrb starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Dvadeset žena tako će biti zaposleno šest mjeseci, a startale su početkom rujna.

– Nije nam to prvi projekt “Zaželi”, već ukupno peti u kojem sudjelujemo. Naime, bili smo nositelji na dva projekta i partneri na još dva. Svi korisnici već podrazumijevaju da im je osigurana takva pomoć pa bi im bilo jako teško kada bi sada u potpunosti ostali bez nje, tako da nam je drago da se projekt nastavlja. Prvi je projekt, inače, počeo prije četiri godine – kaže nam općinski načelnik Damir Maričić.

Trenutačno takvu vrstu pomoći dobiva oko 120 starijih i nemoćnih mještana, a gleda li se sve ranije projekte, maksimalno je nekim od njih bilo obuhvaćeno približno 170 korisnika.

Načelnik Maričić nada se kako ni ovim projektom “Zaželi bolji život u Općini Vuka – Faza III” neće biti kraj tom programu, jer za proljeće se najavljuje natječaj za zapošljavanje žena na dulje razdoblje.

– Program zapošljavanja žena “Zaželi” pokazao se dobrim i za one kojima je pomoć u kućanstvu potrebna, ali i za naše sumještanke starije od 50 godina koje su dulje vrijeme nezaposlene. Naime, kako smo na selu, izbor posla je manji, a zbog malog broja autobusnih linija i visokih cijena karata, u nepovoljnijem su položaju pri pronalasku zaposlenja nego osobe iz grada. Onima koji su  blizu odlaska u mirovinu, a nedostaje im još nekoliko mjeseci radnog staža da bi stekli uvjete, ovakav je program itekako velika pomoć – navodi načelnik Maričić.

Uspješni projekti

Kako se to navodi na stranicama Europskog socijalnog fonda, poziv “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III” predstavlja nastavak financiranja aktivnosti zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i/ili nemoćne osobe, aktivnosti koje su se kroz dosadašnju provedbu pokazale vrlo uspješnima i nenadomjestivima u lokalnim zajednicama.

Prepoznato je, navode, da ovakav poziv izravno pridonosi višestrukim ciljevima Europskog socijalnog fonda: zapošljavanju pripadnica ciljane skupine nezaposlenih žena s nižom i srednjom razinom obrazovanja, koje kontinuirano nailaze na niz poteškoća na tržištu rada te ujedno socijalnom uključivanju krajnjih korisnika – starijih i nemoćnih osoba.